Direct naar artikelinhoud
NieuwsGent

Recreatiedomein Blaarmeersen in Gent ontruimd na zware vechtpartij

De politie kwam massaal ter plaatse.Beeld Wim Naert

Op de Blaarmeersen is in de late namiddag een stevige vechtpartij uitgebroken met - opnieuw - Brusselse jongeren. De politie ontruimde het volledige domein, de stad bekijkt welke extra maatregelen kunnen genomen worden.

en

Het was de eerste dag dat er redders aanwezig waren op de Blaarmeersen vandaag, en dus de eerste dag waarop er officieel gezwommen mocht worden. Het was er meteen druk. In de late namiddag brak een massale vechtpartij uit. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar over de aard van hun verwondingen is nog niets bekend.

De vechtpartij kwam niet geheel onverwacht. “Ik was er vanmiddag zelf een paar uren aanwezig”, zucht sportschepen Sofie Bracke. “De sfeer zat niet goed, dat merkte je al snel. Er waren heel veel groepen Franstalige jongeren, van Vilvoorde, van Duinkerke, van overal. Nochtans hebben we een nieuwe regel ingevoerd: Oost-Vlamingen mogen altijd en gratis binnen, op vertoon van hun identiteitskaart. Niet-Oost-Vlamingen moéten reserveren en één euro betalen. Er worden ook maar 35 procent niet-Oost-Vlamingen op de strandzone toegelaten. Maar groepen Franstalige jongeren die blijkbaar niet hadden gereserveerd, hebben op verschillende plaatsen de hekken open gebroken om toch op het terrein te geraken. Ook langs het water zijn mensen op het strand geraakt. Dan begon het met kleine pesterijen. Langs de verkeerde kant op de glijbanen klimmen, de redders uitdagen, vervelend doen op de ligweide, en elke opmerking die ze krijgen, negeren. Het zijn duidelijk jongeren die lak hebben aan elke regel.”

De groep amokmakers viseerde vrouwen, viel mensen lastig, en had op een andere groep jongeren gemunt, waarmee ze uiteindelijk slaags zijn geraakt. Minstens één van de securitymensen deelde in de klappen. De politie was heel snel ter plaatse, en heeft na de vechtpartij de volledige strandzone ontruimd. Ook voor gezinnen en jongeren die niks verkeerd deden, was het dus uit met de pret. Ook in het Sint-Pietersstation hield de politie een oogje in het zeil, want de Brusselse jongeren zakken met de trein af naar Gent, en keren dus ook op die manier terug.

Vorig jaar waren er verschillende vechtpartijen op de Blaarmeersen, altijd met Brusselse hangjongeren. Dat was ook vandaag het geval. De stad nam vorig jaar al maatregelen, onder meer met reservaties en het vragen van identiteitsbewijzen. Dit jaar zijn de maatregelen nog strenger, maar dat blijkt dus niet te volstaan. “Het is een heel vervelende situatie”, zegt Bracke. “We willen van de Blaarmeersen een gezellige plek voor gezinnen maken, maar we zijn daar alvast vandaag niet in geslaagd. Maar we laten de situatie niet los.”

De stad wil dan ook extra maatregelen. “Morgen gaan we overleggen met de politie en met Farys (de intercommunale die het domein uitbaat, red.), om te zien welke extra structurele maatregelen er kunnen komen”, zegt ook burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “De Blaarmeersen is een recreatiedomein, mensen komen hier om te zonnen en te genieten. Vechtpartijen zoals deze, dat pikken we niet langer.”

Nultolerantie

Bij oppositiepartij N-VA reageren ze niet verrast. “Wij hadden bij het invoeren van de nieuwe maatregelen al gewaarschuwd voor ‘sluipwegen’”, zegt Anneleen Van Bossuyt. “Wij willen een nultolerantie voor relschoppers, en een zwarte lijst met amokmakers om hen de toegang tot élk recreatiedomein te ontzeggen. Wij willen het aantal niet-Oost-Vlamingen omlaag, en de politie moet aanwezig zijn met bodycams. Maar dat was volgens de meerderheid allemaal niet nodig.”

Morgen en overmorgen zijn er geen redders op de Blaarmeersen, die komen voorlopig enkel op woensdagnamiddag en in het weekend. Omdat ook dit weekend warm weer wordt voorspeld, wil de stad voorbereid zijn op zaterdag.