Herbeleef | Zo zag de zonsverduistering eruit in ons land

Donderdag vond er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. Door het uitstekende weer was die goed waar te nemen.

cevt, wle
Bron: belga

Volgens volkssterrenwacht Urania hebben zowat een half miljoen Vlamingen kunnen genieten van de gedeeltelijke zonsverduistering. ‘Via de telescoop kregen we een heel scherp beeld, waarop zelfs de kraterrand van de maan zichtbaar was’, vertelt directeur Marc Van den Broeck.

Donderdag vond er in het hoge noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. In België was de verduistering ook te zien. Op het toppunt kort na de middag was 26 procent van de zonnediameter bedekt. Van den Broeck was alvast tevreden. ‘Het was al heel lang geleden dat we nog zo’n mooi weer hebben gehad bij een eclips’, klinkt het. ‘Bovendien was de zonsverduistering ook hoog aan de hemel zichtbaar, waardoor ze ook toegankelijk was voor mensen die in de stad leven.’

Urania verkocht op een maand tijd zowat 100.000 eclipsbrilletjes in Vlaanderen. Bij de vorige zonsverduistering in 2015 werden er 370.000 verkocht. Aangezien die deze keer meer dan waarschijnlijk hergebruikt zijn geweest, schat Van den Broeck dat zowat een half miljoen Vlamingen de eclips hebben bekeken. Bij de totale zonsverduistering van 1999 werden zowat een miljoen kijklustigen genoteerd.

Liefhebbers nemen er alvast best hun agenda bij, want de volgende gedeeltelijke zonsverduistering staat gepland voor 25 oktober 2022, wanneer 33 procent van de zon verduisterd zal zijn. Voor een echt grote zonsverduistering in onze contreien is het wachten op 12 augustus 2026. Bij zonsondergang zal dan 90 procent van de zon bedekt zijn.

Ruim twee uur spektakel

Om 11.17 uur Belgische tijd hadden de maan en de zon voor het eerst contact. De zon stond dan op een hoogte van 50 graden in het oost-zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel kwam te staan in een meer zuidoostelijke richting, is ook de bedekkingsgraad toegenomen.

Om 12.19 uur was de maximale verduistering waar te nemen, waarbij vanuit Brussel gezien zo’n 26 procent van de zonnediameter bedekt was. Op dat moment stond de zon al op een hoogte van 58 graden.

Daarna begon de maan geleidelijk van voor de zon te verdwijnen. Om 13.25 uur maakte de maan het laatste contact met de zon en was de eclips voorbij.


Deze animatie van Nasa toont hoe de schaduw van de maan donderdag over de aarde trekt

Telescoop

De sterrenwachten verwelkomden bezoekers om de telescopen met aangepaste filters te gebruiken. De volkssterrenwacht Armand Pien stelde ook telescopen ter beschikking in het Provinciaal domein Het Leen in Eeklo, bij het bezoekerscentrum van de Bourgoyen in Mariakerke, en op het Gentse Sint-Pietersplein.

Maximale verduistering in Baffinbaai

Het fenomeen was uiteraard niet alleen bij ons te zien. Ook elders in Europa, Noord-Amerika en Azië is er sprake van een gedeeltelijke verduistering. In Canada, Groenland en Rusland was de zonsverduistering als ringvormig waar te nemen. Het punt van de maximale verduistering bevond zich in de Baffinbaai tussen Noord-Canada en Groenland. Daar is de bedekking van de zon het grootst. Van daaruit was 97 procent van de zonnediameter of 89 procent van haar oppervlak bedekt door de maan.