Dit moet je weten over zonsverduistering: wat gaan we zien, wanneer kijk je best en hoe zorg je ervoor dat je ogen het overleven?

Donderdagvoormiddag is ook in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Maar hoe kan je er nu het beste naar kijken zonder je ogen te beschadigen? En zal het plots donker worden?

Wat is een zonsverduistering?

Een zonsverduistering ontstaat wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon in gaat staan en dus voor de zon langsgaat. De maan is natuurlijk veel kleiner dan de zon, maar omdat hij ook dichterbij staat, lijken ze even groot. Daarom kan de maan de zon gedeeltelijk of helemaal blokkeren, afhankelijk van waar je zelf op de aardbol staat.

Zo zien mensen in Canada en delen van Scandinavië een volledige zonsverduistering. Bij ons zal het enkel het onderste stukje van de maan zijn die over de bovenkant van de zon schuift. In Frankrijk en delen van Duitsland is er zelfs niks meer te zien van het fenomeen.

“Pas op: een totale verduistering zal het ook in Canada niet zijn”, zegt weerman Frank Deboosere. “Dat komt omdat de maan wat verder van de Aarde staat en de zon niet volledig zal bedekken. Daarom zal er altijd nog een rand zon te zien zijn rond de maan.” In ons land zal op het hoogtepunt ongeveer 12 tot 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt zijn.

Wanneer begint en eindigt het schouwspel?

“Die tijden variëren een beetje tussen het absolute oosten en westen van ons land”, zegt Deboosere.”In het centrum van het land zal je rond 11.17 uur een klein deukje beginnen te zien aan de rechterbovenkant van de zon. Op het hoogtepunt, om 12.19 uur zal het grootste stuk - tot 17% van het oppervlak - bedekt zijn. En om 13.25 uur is het alweer voorbij.”

Zal ik merken dat het donker wordt?

Als de zon verduistert, wordt het dan donker? Dat was alvast wel het geval bij de volledige zonsverduistering in 1998. “Maar nu ga je dat niet op die manier merken”, zegt Deboosere. “De enige manier waarop je dat zal zien, is achteraf op het rendement van je zonnepanelen. Dat kan wel een klein dipje kennen.”

Mag ik zonder brilletje kijken?

“Daar is maar één antwoord op: zonder eclipsbrilletje mag je niet kijken. Op straffe van blindheid”, zegt Deboosere. “Als je in de zon kijkt, wordt een gaatje in je netvlies gebrand. Alle andere oplossingen - vijf zonnebrillen over elkaar, drie fotonegatieven na elkaar houden, een lasbril, een cd-plaatje… - het is allemaal onveilig.”

“De brilletjes kan je nu nog vinden in de volkssterrenwachten, die vandaag geopend zijn. Of je volgt het op het internet”, zegt Deboosere. Ook op Nieuwsblad.be zal de zonsverduistering live te volgen zijn.

Wanneer is de volgende keer?

Die eclipsbrilletjes hou je maar beter bij, want volgend jaar is er alweer een nieuwe eclips: op 25 oktober 2022. In 2026 zal er een totale eclips zichtbaar zijn in Spanje en ook bij ons zal een groot deel van de zon dan bedekt zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen