Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlopjacht Jürgen Conings

Rugzak met munitie gevonden tijdens zoekactie: zo goed als zeker van Jürgen Conings

Rugzak met munitie gevonden tijdens zoekactie: zo goed als zeker van Jürgen Conings
Beeld BELGA

Er wordt donderdag in Limburg opnieuw gezocht naar de gewapende en voortvluchtige militair Jürgen Conings (46). De rugzak met munitie die vlakbij het Nationaal Park Hoge Kempen werd gevonden, is 80 à 90 procent zeker gelinkt aan Jürgen Conings. Dat bevestigt het federaal parket aan VTM NIEUWS. In de rugzak zaten medicijnen die ook werden teruggevonden in de auto van Conings.

en

Video wordt geladen...

Net als woensdag waren er donderdag opnieuw zoekacties naar sporen van Conings. Onder meer aan het Dilserbos aan Heuvelsven (Lanklaar) daagden vanochtend militairen en politieagenten op. Daar  werd bijna een maand geleden de auto van de voortvluchtige militair aangetroffen.

Woensdag is tijdens de zoektocht  een zwarte rugzak met “een aanzienlijke hoeveelheid munitie” gevonden, op zo’n kilometer van de wagen van Conings . In de tas zou jachtmunitie gezeten hebben, samen met wat eten en medicijnen die ook werden teruggevonden in de wagen van Conings. 

“De rugzak is 80 à 90 procent zeker gelinkt aan Jürgen Conings”, bevestigt het federaal parket aan VTM NIEUWS. “De rugzak lijkt er enkele dagen gelegen te hebben. Dat kan 20 dagen zijn ook, maar geen maanden. Op die plaats was al eerder gezocht, maar mogelijk werd de rugzak toen over het hoofd gezien.” 

De 46-jarige Conings had bedreigingen geuit aan het adres van verschillende personen, onder wie viroloog Marc Van Ranst. Toen hij maandagavond 17 mei niet naar huis terugkeerde en vervolgens dinsdag bleek dat hij onrustwekkende afscheidsbrieven had nagelaten en zware wapens had bemachtigd, werd alarm geslagen en begon een grootscheepse zoekactie.

In het onderzoek naar de voortvluchtige is een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot moord in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving in een terroristische context. Na diverse grootschalige zoekacties blijft Conings voorlopig onvindbaar.