Direct naar artikelinhoud
NieuwsGent

Gent grijpt in na vechtpartij Blaarmeersen: zwarte lijst, extra camera’s en politiecontroles

De politie moest gisteren massaal ter plaatse komen.Beeld Wim Naert

De stad Gent grijpt in na de vechtpartij op de Blaarmeersen gisteren. Er komt niet alleen een zwarte lijst, er komen ook extra camera’s en actieve politiecontroles van het station tot op het strand. Bovendien wordt het reservatiesysteem aangepast. Voortaan mogen maximaal 20 procent niet-Oost-Vlamingen op het strand, en die moeten voortaan 5 euro betalen.

“Wat gisteren op de Blaarmeersen is gebeurd, is ontoelaatbaar. De Blaarmeersen is een recreatiedomein voor families, om te genieten, te zonnen en te zwemmen, niet om amok te maken.” Burgemeester Mathias De Clercq is bikkelhard voor de onverlaten die gisteren de boel op stelten hebben gezet. Brusselse en Noord-Franse jongeren waren - nog maar eens - naar de Blaarmeersen afgezakt, specifiek om keet te schoppen.

Het eindigde in een gevecht, de politie die massaal ter plaatse moest komen, en twee mensen die naar het ziekenhuis werden gebracht. De hele strandzone werd ontruimd, waardoor dus ook gezinnen met kinderen en jongeren die zich wel normaal gedroegen naar huis moesten.

Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden. 

Video wordt geladen...

Zwarte lijst

De burgemeester riep vanmorgen de politie, Farys (de intercommunale die de Blaarmeersen beheert) en sportschepen Sofie Bracke samen voor een overleg. Daar komen nu harde maatregelen uit. “Er komt een zwarte lijst”, zegt De Clercq. “Wie zich op de Blaarmeersen misdraagt, komt er niet meer in.” 

Het aanleggen van zo’n zwarte lijst kan niet zomaar. In 2019 zorgde een gelijkaardige maatregel in een reeks zwembaden van LAGO voor kritiek bij privacy-deskundigen, omdat bezoekers systematisch hun e-id moesten tonen bij aankomst.

“Bij LAGO is dat goed verlopen en heeft het ook goed gewerkt”, zegt De Clercq. “Maar het moet voorgelegd worden aan de privacycommissie. We zullen de juridische geplogenheden doen. Want het is absoluut nodig om een signaal te geven.” 

De politie zal ook een ‘aanklampend beleid’ voeren. Dat wil zeggen dat er identiteitscontroles komen van aan het Sint-Pietersstation tot aan de Blaarmeersen, maar ook op de Blaarmeersen zelf. Wie geen identiteitsbewijs of reservatie kan voorleggen, zal worden weggestuurd. Er zullen ook patrouilles met politiehonden op de Blaarmeersen aanwezig zijn.”

Reservatiebeleid

Ook het reservatiebeleid wordt aangepast. Dat was na vorige schermutselingen ingevoerd. Er mochten nog hooguit 35 procent niet-Oost-Vlamingen de strandzone op. Dat wordt nu teruggeschroefd naar 20 procent. De niet-Oost-Vlamingen moeten ook reserveren en moeten nu 5 euro betalen, in plaats van 1 euro. 

Tot slot komen er ook extra camera’s, bovenop de twee die er al waren. Omwille van de coronapandemie is de hele strandzone tijdens de zomerperiode afgezet met hekken, en is er een in- en uitgang. Zo wil de stad voorkomen dat het te druk wordt op de ligweide. Maar zo kan dus ook gecontroleerd worden wie wel en niet de strandzone op mag. Dat was vorige zomer ook al het geval. Alleen hebben de Brusselse jongeren gisteren de hekken opengebroken om zo toch de strandzone op te komen. Dat zal nu in de gaten gehouden worden met camera’s. De hekken worden ook verstevigd. 

“We gaan overigens ook contact opnemen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, en met Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel en van Jeugd”, zegt De Clercq. “Want het probleem stelt zich heel duidelijk met Brusselse jongeren, het probleem moet dus daar aangepakt worden.”

De Blaarmeersen zoals de stad het wil: rustig genieten, luieren, zonnen en zwemmen, zonder amokmakers.Beeld Wannes Nimmegeers