Staatsveiligheid krijgt er 75 procent meer personeel bij

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De Veiligheid van de Staat (VSSE) moet tegen 2024 zowat 1.000 medewerkers tellen, ofwel 75 procent meer dan nu. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne bracht donderdag een bezoek aan de dienst en stelden na afloop, samen met administrateur-generaal Jaak Raes, de toekomstplannen van de Staatsveiligheid voor.

“Een samenleving met steeds meer en complexere dreigingen heeft nood aan een sterke inlichtingendienst”, zei Van Quickenborne. Het nieuwe strategische plan 2021-2024 moet ervoor zorgen dat de VSSE aan die nieuwe dreigingen het hoofd kan bieden, onder meer wat betreft spionage, terrorisme en extremisme. Het plan zet de doelstellingen van de VSSE op scherp en legt ook vast hoe die aangepakt moeten worden. 

LEES OOK. “Te weinig middelen voor militaire inlichtingendienst? Zeker, maar het is ook een makkelijk excuus” (+)

Concreet krijgt de dienst daarvoor 75 procent personeel bij, van 358 medewerkers nu naar 1.000 in 2024. De regering zet daarvoor verschillende tientallen miljoenen euro’s opzij. De stijging gaat in fases: elk jaar komen er een 135 werknemers bij. Dat die er niet in een keer bijkomen, is omdat de relatief beperkte dienst de nieuwe personeelsleden zelf wil opleiden voor hun complexe taak, legt Raes uit. De nieuwe medewerkers zullen worden ingezet op die werven die de hoogste prioriteit hebben, zegt die ook. Het strategisch plan legt daarvoor drie grote prioriteiten vast: terrorisme en extremisme, buitenlandse inmenging en economische spionage. 

(Lees verder onder de foto)

Minister Van Quickenborne tijdens de persconferentie ©  BELGA

Sociale media

Voor de bestrijding van terrorisme en extremisme komen er meer mensen bij om op sociale media haatpropagandisten, potentieel gevaarlijke extremisten of terroristen op te sporen. Het fenomeen verschoof de laatste jaren grotendeels naar geheime groepen en geëncrypteerde platformen, zegt Raes. De veiligheidsdiensten botsten daar vaak op de limieten van het wettelijke. Om hen toe te laten om te infiltreren in dergelijke netwerken, heeft de regering een aangepast kader uitgewerkt. Het wetsontwerp daarover, dat op 28 mei werd goedgekeurd door de regering, verhuist nu naar de Raad van State en het Comité I”, legde minister Van Quickenborne donderdag uit. “Het moet de inlichtingendiensten meer slagkracht geven.”

LEES OOK. Cyberaanval infiltreerde twee jaar in FOD Binnenlandse Zaken: moeten wij als burgers ongerust zijn? (+)

Er wordt ook bijkomend ingezet op de relatie met de zusterdiensten in de buurlanden. Een tweede prioriteit in het strategisch plan is de aanpak van buitenlandse inmenging. Een derde werf waar de Staatsveiligheid de komende jaren op wil inzetten is economische spionage.

De VSSE krijgt voor dit alles ook extra centen om de ICT op punt te stellen. Jaarlijks zal daarvoor 7,5 miljoen euro extra worden vrijgemaakt. De modules waarmee de dienst efficiënter data kan verzamelen, worden deze zomer uitgerold. De overige basismodules volgen in de loop van volgende zomer. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen