Direct naar artikelinhoud
VideoZonsverduistering

▶ Herbekijk: zo zag de zonsverduistering eruit vanuit ons land

Een gedeeltelijke zonsverduistering in 2011, gezien vanuit Mechelen.Beeld BELGA

Vandaag was voor het eerst in zes jaar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien vanuit ons land. Om 11.17 uur begon de maan langzaam voor de zon te schuiven. Zo’n 15 procent van de zon was bedekt. Een uur later was zo’n 26 procent van de zon bedekt.

▶ Bekijk hier een timelapse van de gedeeltelijke zonsverduistering:

Video wordt geladen...

Wat is een (gedeeltelijke) zonsverduistering?

Bij een zonsverduistering staan de aarde, maan en zon op één lijn, waardoor het licht van de zon de aarde niet kan bereiken. Bij een volledige zonsverduistering is de zon op het hoogtepunt te zien als een ring rond de maan. Dat was vandaag het geval in het hoge noorden: in Canada, Groenland en Rusland.

Vanuit Europa was een gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen. De maan beweegt dan voor de zon, waardoor het lijkt alsof iemand een hap uit de zon genomen heeft. Vanuit Brussel gezien was zo’n 26 procent van de zonnediameter bedekt.

Hoe verliep de zonsverduistering?

Om 11.17 uur Belgische tijd hadden de maan en de zon voor het eerst contact. De zon stond dan op een hoogte van 50 graden in het oost-zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel kwam te staan in een meer zuidoostelijke richting, nam ook de bedekkingsgraad stilaan toe.

Om 12.19 uur was de maximale verduistering waar te nemen. Op dat moment stond de zon al op een hoogte van 58 graden.

Vervolgens verdween de maan geleidelijk van voor de zon. Om 13.25 uur maakte de maan het laatste contact met de zon en was de eclips voorbij.

De weersomstandigheden waren gunstig, waardoor de gedeeltelijke zonsverduistering overal in ons land te zien was.

Zonsverduistering gemist?

Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in ons land vaker voor. Wie het spektakel deze keer gemist heeft, krijgt volgend jaar al een nieuwe kans.

De komende zes jaar staan er nog vijf zonsverduisteringen op de agenda. “In 2026 en 2027 zien we vanuit België zelfs zonsverduisteringen tot 80 procent”, zegt Mark Van Dorm van Volkssterrenwacht MIRA.

Volledige zonsverduisteringen zijn in België zeldzaam. Hiervoor is het wachten tot juni 2150. Wie toch een volledige zonsverduistering wil zien, kan daarvoor in 2026 naar Spanje en in 2027 naar Maghreb, het noordwestelijke deel van Afrika.

Hoe kijkt u veilig?

Wie een zonsverduistering wil waarnemen, moet zijn ogen beschermen met een zonnefilter. Een eclipsbril is een eenvoudige en veilige methode. 

Let op: een zonnebril volstaat niet om naar de zonsverduistering te kijken. Voor wie geen eclipsbril in huis heeft, heeft Volkssterrenwacht MIRA wel een tip: projecteer de verduistering door een keukenvergiet op een blad papier. In deze video ziet u hoe u dat doet: