Er leven heel wat vossen in België, ook in steden als Antwerpen en Brussel. Sinds enkele maanden is er eentje die geregeld in de Zoo op zoek gaat naar eten.  ©  RR

Zoo Antwerpen niet blij met wilde vos: “Al eet hij vooral hamburgers en frietjes”

Antwerpen -

De meeste bezoekers van Zoo Antwerpen houden ervan om dieren te bekijken, te ontdekken en te bestuderen, maar sinds een tijd is er ook een ongenodigde gast die hoopt om enkele dieren te verorberen: een wilde vos. De Zoo probeert hem met man en macht buiten te houden.

Bieke Lathouwers

In grote steden als Antwerpen en Brussel leven behoorlijk veel wilde vossen, maar nu is er dus een slimme vos die het gemunt heeft op de Antwerpse dierentuin. Daar leven tientallen vogelsoorten en kleine zoogdieren. Qua zoogdieren zijn er onder andere vosmangoestes en stokstaartjes, maar daar vreest coördinator dierenzorg Jan Dams niet zo voor. “Die zitten in perken met glas rond en die beestjes weren zich wel. Die leven in groep en hebben scherpe tanden en klauwen.”

Toch heeft hij zijn handen vol met het weghouden van die wilde vos die al sinds november geregeld opduikt in de Zoo. “Ons vossenplan concentreert zich op drie vlakken. Ten eerste proberen we de verblijven vosproof te maken door volières volledig te omzoomen met metalen gaas. Die graven we in, in een L-vorm zodat de vos onder de grond voor en onder zich op metaal botst en dus onverrichter zake terugkeert. Daar zijn we bijna mee klaar en de volgende stap is om er nog een elektrische draad rond te zetten.”

Beverratten verhuizen

Die ingreep gebeurt onder andere bij de flamingo’s en bij de moerasvolière, naast de nijlpaarden. Bij het pinguïnperk blijft het net, dat er gehangen werd voor de ophokplicht rond vogelgriep, nog een tijdje hangen.

Onder andere het flamingoperk moet extra beveiligd worden om de vos buiten te houden. Tot hiertoe lukt dat.  ©  Zoo Antwerpen, Jonas Verhulst

Een tweede deel van het plan, was de verhuis van de beverratten. “Die wonen nu binnen, in het kleine bassin van het nijlpaardengebouw. Onze groep beverratten is nog heel jong en hoewel volwassen dieren zich wel kunnen verdedigen tegen een vos, is dat bij jonge dieren niet zo.” De drie streephopganzen die ten prooi vielen aan de vos, waren trouwens buren van de beverratten. Ze woonden mee in het tapirperk.

Hamburgers en frietjes

Buiten de ganzen, heeft de vos geen dieren van de Zoo zelf buitgemaakt. Al is hij er zeker nog. “Vorige week hebben we nog resten van een wilde eend gevonden”, vertelt Jan Dams. “Maar vossen zijn geen kieskeurige eters. Het dier leeft hier vooral van de etensresten die hij in de vuilnisbakken vindt. Hamburgers en frietjes zijn makkelijke prooien.”

De onderzoekers van ZooScience hebben op basis van meststalen van de vos al kunnen achterhalen dat het telkens om een mannetje gaat. “Wat goed nieuws is, want op een koppel vossen zitten we helemaal niet te wachten”, vertelt Jan Dams.

Naast extra bescherming voor de perken, wordt gewerkt aan het volledig afsluiten van de buitengrenzen van de zoo. Zodat er geen dieren meer onder de logistieke poorten kunnen en met plexiglas wordt onder andere de bezoekersingang vosvrij gemaakt.

Ingesloten

Als laatste inspanning probeert het vossenteam het dier via camerabeelden te spotten en te lokaliseren. “We weten zo dat de vos zich meestal ophoudt in het Jubileumcomplex. Dat is de kant naast het station waar nu heel weinig beweging is omdat het gebouw klaarstaat om gerenoveerd te worden. We vinden geen nest, dus waar hij echt ‘woont’ weten we niet.”

De roofvogelvolières zijn van staal, daar kan een vos niet in. ©   Zoo Antwerpen, Jonas Verhulst

Eens de hele Zoo afgewerkt is zodat er geen vos meer in kan, kan het zijn dat de vos er ook niet meer uitkan. “Dat kan”, zegt Dams. “Als dat zo is, willen we het dier uiteraard vangen en weer uitzetten. Daarom hebben we een aanvraag ingediend om vossenvallen te zetten. Dat zouden we dan doen in samenwerking met de mensen van het Dierenopvangcentrum in Opglabbeek.”