Minister Verlinden wil komaf maken met vechtpartijen in recreatiedomeinen met "nationale databank van amokmakers"

Er komt een nationale databank van mensen die in een bepaald recreatiedomein amok maken en er op een zwarte lijst zijn gezet. Andere politiezones en recreatiedomeinen kunnen die lijst dan raadplegen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aangekondigd in het parlement. Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is het plan genegen. "Ik vind het logisch dat die mensen geregistreerd worden", zegt Dalle in "De wereld vandaag".

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft tijdens het vragenuurtje in het parlement vanmiddag aangekondigd dat er een databank komt van mensen die in een bepaald recreatiedomein amok maken en er op een zwarte lijst zijn gezet. De verschillende politiezones in ons land kunnen die lijst dan raadplegen. Op basis van de zwarte lijst zouden ze dan eventueel kunnen beslissen om sommige mensen preventief te weren uit recreatiedomeinen. 

Verlinden antwoordde met die boodschap op enkele vragen van N-VA en Vlaams Belang over de vechtpartij in de Blaarmeersen. Gisteren liep een vechtpartij uit de hand, maar ook vorige zomer waren er verschillende incidenten.

Een woordvoerder van minister Verlinden laat weten dat de database wordt ingebouwd in de bestaande database van de politie. In die database kan de politie bijvoorbeeld zien - als ze iemand tegenhoudt op straat - of die persoon nog openstaande boetes heeft, of al bekend is bij politie voor feiten. De praktische modaliteiten moeten nog worden uitgeweerd, maar in die database zou dan zoiets als een categorie van "plaatsverbod in recreatiedomein" worden opgenomen.

De zwarte lijst van amokmakers zou er nog voor de start van de zomer moeten zijn

minister Annelies Verlinden

Verlinden kondigde ook aan dat ze de omzendbrief in verband met de handhaving in recreatiedomeinen gaat updaten. 

"Er is daarbij ruimte voor meer preventieve maatregelen zoals de updates van parkreglementen, of opleidingen voor het personeel. Maar ook repressieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld GAS-boetes. De gegevensdatabank en de update van de omzendbrief zou er nog voor de start van de zomer (binnen enkele weken) moeten zijn."

Bij de vechtpartij gisteren in de Blaarmeersen werden twee mensen opgepakt. Verlinden zei dat er op dit moment camerabeelden worden geanalyseerd om eventueel nog andere amokmakers te identificeren.

Ik ben het beu dat een kleine groep jongeren het voor alle Brusselse jongeren verpest. De grote meerderheid doet het goed, maar daar hoor je niets van

minister Benjamin Dalle

Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) juicht het initiatief van minister Verlinden toe. "Ik vind het logisch dat de amokmakers geregistreerd worden. De politiediensten spelen daar een centrale rol in, maar ook de privacyregels moeten worden nageleefd", zegt Dalle in "De wereld vandaag".

"De databank zal gebruikt worden door alle politiediensten in heel het land", zegt Benjamin Dalle in "Terzake":

Videospeler inladen...

Dalle heeft de vechtpartij van gisteren tussen jongeren uit Brussel en omgeving en het noorden van Frankrijk fel veroordeeld. "Ik word heel boos van dit soort berichten. Het is ook niet de eerste keer. De amokmakers maken het voor mensen uit Gent en ver daarbuiten onmogelijk om in de Blaarmeersen van het water te genieten. Dat kan niet door de beugel."

Volgens Dalle verpest een heel kleine groep Brusselse jongeren het voor de overgrote meerderheid van Brusselse jongeren. "De meerderheid van de Brusselse jongeren doet het ongelofelijk goed, maar daar hoor je niets van. Hun naam wordt in een slecht daglicht gesteld door dit soort zaken. Als  minister betreur ik dit ten zeerste."

Benjamin Dalle pleit ook voor de uitbouw van vrijetijdsinfrastructuur voor jongeren in de hoofdstad. "Ik stel vast dat er vandaag in Brussel heel weinig openbare ruimte is die geschikt is voor vrijetijdsbesteding voor jongeren. In het bijzonder is er geen enkel openluchtzwembad of zwemvijver voor Brusselaars. Daar moet werk van gemaakt worden." 

In het verlengde daarvan moet er werk gemaakt worden van de aanpak van armoede in de hoofdstad. "De situatie in Brussel is niet evident. We hebben een op de drie jongeren die opgroeien in armoede en hoge jeugdwerkloosheid. Dat is heel problematisch. We moeten Brusselse jongeren een perspectief bieden. Iemand die vooruit wil gaan in het leven en zijn centen kan verdienen, die doet dergelijke zaken door de band niet."

Bekijk het volledige gesprek met Benjamin Dalle uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen