Direct naar artikelinhoud
NieuwsPFOS-vervuiling

Inwoners Zwijndrecht en 15 kilometer errond mogen wellicht geen eieren van eigen kippen meer eten

Inwoners Zwijndrecht en 15 kilometer errond mogen wellicht geen eieren van eigen kippen meer eten
Beeld BELGA

De kans is groot dat inwoners van Zwijndrecht en de gemeenten errond omwille van de PFOS-vervuiling geen eieren meer mogen eten van hun eigen kippen. ‘Dat verbod staat zo goed als vast’, zegt Zwijndrechts schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen) op Radio 2 Antwerpen.

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht wil ‘zo snel mogelijk’ aanbevelingen kunnen formuleren aan zijn inwoners over het gebruik van gewassen en producten zoals eieren uit de omgeving van de met PFOS vervuilde fabriekssite van 3M. 

Schepen Vervaet stelt dat de PFOS-vervuiling weliswaar geen acuut gevaar voor de volksgezondheid betekent, maar dat de langdurige blootstelling eraan wel wordt gelinkt aan gezondheidsrisico’s. “Daarom is het toch belangrijk dat we zo snel mogelijk iets van duidelijkheid kunnen geven aan onze inwoners”, zegt hij. 

“We zijn nu op de hoogte gebracht van een risico dat al lang bestaat, maar waarover de wetenschappelijke kennis recent is. We hebben een grondig onderzoek gevraagd, onder meer van bodem- en grondwaterstalen en over de mate waarin gewassen en producten PFOS opnemen. Maar in de tussentijd willen we op korte termijn al aanbevelingen kunnen geven.”

 “Het Agentschap Zorg en Gezondheid is volop bezig met een risicoanalyse. Maar het is nu al zo goed als zeker dat je rond Zwijndrecht niet langer eieren uit eigen tuin mag eten”, zegt Vervaet bij Radio 2.

15 kilometer

Mogelijk volstaat het niet om de beperkingen enkel in Zwijndrecht door te voeren. Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat zelfs in een straal van 15 kilometer rond de 3M-fabriek de consumptie van eieren uit eigen tuin schadelijk is.