©  BELGA

Wie jonger is dan 41, kan toch Johnson & Johnson-vaccin krijgen: raakt nu iedereen op tijd gevaccineerd?

Wie jonger is dan 41 zal in Vlaanderen dan tóch nog een vaccin van Johnson & Johnson kunnen krijgen. Op eigen risico weliswaar. Dat is vooral goed nieuws voor de leeftijdscategorie tussen 18 en 30 jaar, die nog niet werd opgeroepen voor een ander soort vaccin. Opvallend: Wallonië zal geen J&J-vaccins aanbieden aan jongeren: “Daarom zal er een Vlaamse vraag komen om die vaccins te laten overkomen.”

Hannes Heynderickx

Twee weken geleden beslisten de ministers van Volksgezondheid in allerijl een leeftijdsgrens in te voeren voor het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin. Aanleiding was het overlijden van een Sloveense vrouw van in de dertig, die na haar vaccinatie een dodelijke bloedklonter had gekregen. Sindsdien mocht J&J in ons land niet meer toegediend worden bij -41-jarigen, die vatbaarder blijken voor het ontwikkelen van zulke klonters.

Nu de vaccinatiecampagne op het punt staat die leeftijdscategorie aan te boren, rees de vraag of we jongeren niet de keuze moesten laten om Johnson & Johnson op eigen risico te ontvangen. Het overleg tussen de ministers van Volksgezondheid zette gisteren daarvoor effectief het licht op groen. Al zijn er wel enkele voorwaarden aan gekoppeld: zo moeten al die -41-jarigen goed geïnformeerd worden en op elk moment het vaccin toch nog kunnen weigeren zonder enig gevolg.

Vlamingen jonger dan 41 die zich openstellen voor J&J kunnen zich vanaf 16 juni inschrijven op QVAX, de centrale reservelijst van de overheid. “Wie aangeeft bereid te zijn om gevaccineerd te worden met een J&J-vaccin, kan dan opgeroepen worden door het vaccinatiecentrum wanneer er een vaccin beschikbaar is”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Toch nog 11 juli?

Hoeveel jongeren er nu sneller hun vaccin kunnen krijgen is nog koffiedik kijken, omdat de leveringen van Johnson & Johnson hoogst onzeker zijn. Volgende week staan er bij de 41-plussers nog 52.000 vaccinaties met J&J op de planning, de week erna zijn dat er nog een 10.000-tal. Daarna kunnen de eerste mensen op vrijwillige basis ingeënt worden. Opvallend: dat zullen vooral jongvolwassen zijn. “Bijna alle 30-plussers hebben immers al een brief gekregen voor een vaccinatie met een ander vaccin”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het zullen dus vooral mensen tussen 18 en 30 jaar zijn die gebruik kunnen maken van de overige Johnson & Johnson-vaccins.”

Volgens Moonens kan dat een meevaller zijn in de algemene vaccinatieplanning, vooral omdat er van J&J slechts één prik vereist is om volledig beschermd te zijn. “Afhankelijk van hoeveel jongeren er om Johnson & Johnson komen, kunnen we weer een stuk dichterbij de oorspronkelijke richtdatum van 11 juli komen.” Om nog meer vaart te maken, zal Vlaanderen proberen bijkomende vaccins los te weken. Wallonië en Brussel beslisten gisteren immers de strikte leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson gewoon te behouden. Min-41-jarigen zullen daar dus nog steeds geen J&J kunnen krijgen. “Er zal zeker de vraag komen van Vlaanderen om de overige vaccins naar hier te laten komen”, zegt Moonens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER