Dochter Sabinne Theuniers in de woning van haar ouders Monique en Karel (beiden 75). © Joren De Weerdt

Bewoners dertig sociale woningen ergeren zich aan aannemer: “Lijkt verborgen camera”

Lier -

In de Schilderswijk in Lier krijgen 190 woningen van de Lierse Huisvestingsmaatschappij een nieuwe keuken en badkamer. Maar de bewoners zijn niet te spreken over de gang van zaken. Ze noemen de voortgang van de werken bijzonder chaotisch en op de koop toe verdwijnen er dan nog voedingsmiddelen uit hun kast.

Bert Provoost

De aannemer is bezig aan de eerste dertig van 190 woningen die een nieuwe keuken en badkamer krijgen. De Jacob Jordaenslaan is als eerste straat aan de beurt. De investering was volgens de Lierse Huisvestingsmaatschappij dringend nodig, want de woningen zijn ruim dertig jaar oud.

“We zijn blij dat er vernieuwd wordt. Maar veel mensen zijn ondertussen op van de stress door de manier waarop de werken hier gebeuren. Alles verloopt bijzonder chaotisch. De bewoners moeten elke dag vanaf 7u zorgen dat de aannemer binnen kan, maar die daagt soms maar één keer per week op. De werken verlopen ook heel traag en communicatie is moeilijk”, zegt Sabinne Theuniers, wiens ouders al weken in de miserie zitten door de werken. Zelf wordt Sabinnes woning wat verderop in één van de volgende fases aangepakt.

De klachten worden onderschreven door verschillende buren. © Joren De Weerdt

Potten krieken weg

Haar ouders behelpen zich met een tijdelijk gasvuurtje en wasbakje dat in de garage gezet is, maar ze zijn niet tevreden met hoe het werkt. “Ze doen al weken water in een kom om zich te wassen, zoals vroeger. De werkmannen die kwamen slopen, hebben ook twee bokalen krieken gestolen uit een kast. Ze hebben die waarschijnlijk ter plaatse koud opgegeten, want we hebben vlekken gevonden in de keuken en op de dorpel. We horen dat bij andere bewoners frisdrank en bier verdwenen is. Ik moet toegeven dat die mannen keihard gewerkt hebben, maar dat is geen reden om zomaar in de kasten te zitten. Soms lijkt het hier verborgen camera.”

Beschadigingen

Directeur Marc Vanden Eynde van de Lierse Huisvestingsmaatschappij zegt de ergernis van de bewoners te begrijpen. “Ik spreek de verhalen niet tegen. Er is ook sprake van beschadigingen bij het slopen van de woningen. We hebben de aannemer die de opdracht heeft binnengehaald al officieel in gebreke gesteld. We hebben de garantie dat de schade in orde gebracht zal worden, anders wordt er op het einde uiteraard niet betaald.”

“Waar het dan zo is misgegaan? De communicatie tussen de aannemer en de onderaannemer die de sloop moest uitvoeren, is niet goed verlopen. In het bestek staat bijvoorbeeld dat de trappen beschermd moesten worden tijdens de afbraak, maar dat is niet gebeurd. Er moest ook altijd permanentie zijn van een werfleider die in het Nederlands aanspreekbaar is voor de bewoners als er problemen of vragen zijn. Maar dat bleek in praktijk niet het geval. Er waren ook te weinig tijdelijke gasvuurtjes en sanitaire voorzieningen om alle mensen te helpen die daarom vroegen”, somt de directeur op.

 © Joren De Weerdt

De bedoeling is dat de eerste dertig woningen klaar zullen zijn in de eerste week van juli. “Daarna worden ook de rest van de 160 resterende woningen aangepakt in nog zes verschillende fases. De aannemer mag pas aan de volgende reeks beginnen als de eerste fase volledig afgewerkt is. We gaan alles doen om het hobbelige parcours niet te herhalen bij volgende fases. Ook voor de mensen uit de eerste fase gaan we nog het maximale doen om het verdere verloop zo vlot mogelijk te laten verlopen. Het resultaat zal alleszins goed zijn”, besluit Marc Vanden Eynde.

Monique en Karel behelpen zich met een tijdelijk gasvuurtje en wasbakje dat in de garage gezet is. © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen