© *

Hoe poets je lampen en luchters?

De lichtschakelaars en dimmers in je huis worden dagelijks gebruikt en moeten regelmatig schoongemaakt worden. Veeg ze af met een vochtige doek met water en een beetje allesreiniger of detergent. Gebruik zeker niet te veel water, want je wilt natuurlijk niet geëlektrocuteerd worden.

Zijn de schakelaars heel vies? Schakel de zekeringen uit, haal de lichtschakelaars van de muur en laat ze een tijdje weken in water met een beetje allesreiniger of zeep. Wrijf ze goed droog met een doek en plaats ze terug.

Een kristallen kroonluchter schoonmakenStof de kroonluchter wekelijks af met een elektrostatische plumeau. Een keer per jaar maak je de luchter helemaal schoon.

- Leg een krant, een oud laken of een plastic zeil onder de kroonluchter zodat het vuil niet op de vloer valt.- Vul een emmer met heet water, wat (schoonmaak)azijn en afwasmiddel. Maak een doek vochtig in de emmer en knijp uit.- Maak eerst de schaaltjes schoon van de kroonluchter en dan de pegels.- Ga verder met de armen. Vooral op de bovenkant verzamelt zich veel stof.- Maak als laatste de middelste bol schoon. Spoel je doekje regelmatig uit.- Zorg ervoor dat de elektrische delen van de luchter niet in contact komen met water.

TipGebruik geen citroensap om een kroonluchter te reinigen, want dat tast de bovenste laag van het kristal aan waardoor het niet meer glanst. Als er veel kalk in het leidingwater zit, gebruik dan gedistilleerd water of regenwater.

Meer schoonmaaktips vind je in De Grote Schoonmaak Bijbel, een uitgave van Lannoo en Het Poetsbureau.

Nog een vraag over schoonmaken? Kijk op www.poetsbureau.be/vraag-het-aan-Liesbeth

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer