N-VA’ers Zuhal Demir en Jan Jambon in de clinch voor ministerraad: “Ik te voortvarend? Na 20 jaar?”

Bron: BELGA

Voor de start van de Vlaamse ministerraad zijn de gemoederen al verhit geraakt over het PFOS-dossier. Minister Zuhal Demir verraste woensdag door zelf aan het parlement te suggereren een parlementaire onderzoekscommissie te organiseren. “Die demarche van minister Demir was niet doorgesproken en ze is in deze te voortvarend geweest”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon. (N-VA). “Te voortvarend? Na 20 jaar?”, kaatst Demir de bal terug. Ook vanuit CD&V komen harde uitspraken aan het adres van Demir. Om 17 uur wordt vrijdag beslist of de plenaire vergadering van woensdag moet worden vervroegd, een vraag van Vlaams Belang.

De 3M-fabriek in Zwijndrecht, waar alles rond draait. 

De discussie over de PFOS-problematiek laaide afgelopen woensdag hoog op in het Vlaams Parlement. Minister Demir suggereerde dat het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie in het leven zou roepen om de historiek in het dossier van de PFOS-vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht te onderzoeken. Dat een minister in functie aandringt op een onderzoekscommissie is ongezien. Ook binnen de meerderheid reageerde men verrast.

LEES OOK. Zuhal Demir (N-VA) zet Vlaamse coalitie op stelten met soloslim over vervuiling Zwijndrecht (+)

“Hadden we de piste van de onderzoekscommissie vorige week in de regering besproken, had dat gerust een piste kunnen zijn die we in overweging hadden kunnen nemen. De bezorgdheid die minister Demir heeft, is uiteraard de bezorgdheid van ons allemaal”, stelt minister-president Jambon. Hoe het nu verder moet wordt vrijdag besproken op de Vlaamse ministerraad, maar Jambon verduidelijkte nog eens dat hun medewerking volledig ter beschikking staat van het parlement en ze de problemen zo goed mogelijk willen oplossen.

(Lees verder onder de foto)

Jan Jambon bij de start van de ministerraad. ©  BELGA

LEES OOK. Schokgolf door Vlaamse regering, maar inwoners Zwijndrecht halen schouders op: “Deze gemeente is nu eenmaal gebouwd op vergif” (+)

“We hebben een specialist aangeduid die opdrachthouder is en het mandaat heeft gekregen om samen met alle diensten alles te doen wat nodig is in dit dossier. Debatten over het verleden moeten we overlaten aan het parlement”, aldus Jambon.

Na 20 jaar?

“Te voortvarend? Na 20 jaar?” reageerde de minister op de uitspraak van partijgenoot en minister-president Jan Jambon. “Ik denk dat de essentie van de zaak de gezondheid van de inwoners is. Als minister van Leefmilieu gaat het daarom. Ik denk dat het logisch is dat je na 20 jaar wel antwoorden wil op heel wat vragen. Ik heb begrepen dat iedereen heel bezorgd is, maar het is ook een zaak die 20 jaar aansleept en daar moet duidelijkheid over komen”, zegt minister Demir.

COMMENTAAR. “Zuhal Demir dropte een bommetje in de Vlaamse regering. Ongebruikelijk, maar een verademing”

Haar collega’s in de Vlaamse regering uiten ook hun bezorgdheid over de gezondheid van de inwoners van Zwijndrecht. “We zijn met het bestuur in Zwijndrecht in overleg om te kijken welke bijkomende gepaste maatregelen er genomen kunnen worden”, vertelt minister Wouter Beke (CD&V).

Al twee jaar minister

Maar er is bij minister Hilde Crevits (CD&V) ook verbazing dat het dossier nu pas op tafel komt. “Wat me van het hart moet is dat mevrouw Demir straks twee jaar minister is en dat ze op geen enkel moment dit dossier geproblematiseerd heeft”, vindt Crevits.

Hilde Crevits. ©  BELGA

Bij die andere Vlaamse regeringspartij, Open Vld, lieten ze gisteren al verstaan dat ze achter het initiatief van de onderzoekscommissie staan. Dat standpunt is nog niet veranderd, stelt minister Bart Somers (Open Vld). Al is ook hij verbaasd. “Van mij mag er een onderzoekscommissie komen. Wat mij verbaast is dat er in die anderhalf jaar nooit is aangeklaagd dat het een ernstig dossier is. Vorige week vrijdag is er over gepraat en was er geen enkel signaal dat er een ernstig probleem is”, verklaarde Somers.

Vlaams Belang vindt dat de discussie besproken moet worden tijdens de plenaire vergadering. “De openlijke ruzie binnen de Vlaamse regering, uitgevochten voor de camera’s van journalisten, geeft aan dat er geen enkele samenhang meer is in de regeringsploeg”, zegt Chris Janssens van Vlaams Belang vrijdag. “En roept bovendien steeds meer vragen op over het dossier van de PFOS-vervuiling.” De fractie vraagt daarom een actualiteitsdebat in een vervroegde bijeenkomst van de plenaire vergadering. Dat kan volgens Vlaams Belang niet wachten tot woensdag.

Ook Groen en Vooruit vonden het ministeroverleg niet het juiste moment om de discussie op tafel te leggen. “Beste Jan Jambon, een parlement beslist zelf over hoe ze haar werk doet”, stelde Imade Annouri van Groen. “Hoorzittingen, onderzoekscommissies, ad hoc-commissies worden door de parlementsleden zelf beslist. Niet op een ministeroverleg tussen de meerderheidspartijen.”

“Laat het duidelijk zijn: het is nooit aan de Vlaamse regering om te bepalen wat het Vlaams Parlement wel of niet mag doen”, reageerde Hannes Anaf van Vooruit. “Het parlement moet haar controletaak onafhankelijk kunnen uitvoeren.”

LEES OOK. Vervuiling door 3M-fabriek gaat volgens expert nog verder: “Ik hou mijn hart vast voor wat we zullen vinden in de rest van Vlaanderen” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen