België kan binnenkort weer oranje kleuren op kaart van Europa

De coronacijfers blijven de goede richting uitgaan: zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen blijft dalen. Tussen 4 en 10 juni werden in ons land gemiddeld 60,6 mensen met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, en in totaal worden nog 820 ziekenhuisbedden bezet. Dat is in beide gevallen een daling met 23 procent. Dat werd besproken op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Deltavariant in opmars

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano): ‘De coronacijfers zetten hun gunstige pad voort, aangedreven door de vaccinatiecampagne en het goede weer. Maar ook in België is de deltavariant (de Indiase variant, red.) in opmars. Die is besmettelijker en kan nog veel besmettingen veroorzaken. Zeker omdat er nog een grote groep mensen niet gevaccineerd is, vooral van middelbare of jonge leeftijd, die er ook meer en meer contacten op nahouden.’

Het grootste aantal besmettingen zit bij de tieners. Die zijn verantwoordelijk voor 1 op de 5 besmettingen. De helft van de besmettingen gebeurt bij mensen jonger dan 30 jaar.

Oranje

Afgelopen week werden in ons land gemiddeld nog 1.173 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling van 38 procent in vergelijking met de vorige periode. Vanaf vandaag ligt Pinkstermaandag niet langer in de referentieperiode. Dat betekent dat we weer een onvertekend beeld hebben, en de trend blijft gunstig. Binnen een week kunnen we een incidentie krijgen van minder dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners per twee weken. Dat wil zeggen dat België opnieuw oranje kan kleuren op de kaart van Europa, na maandenlang rood te zijn geweest. Dat kan belangrijk zijn voor mensen die reizen.

De deltavariant wint wel terrein. Van Gucht: ‘Vorige week vertegenwoordigde deze variant 1,3 procent van de besmettingen, deze week 3,9 procent. Het ziet er dus naar uit dat deze variant steeds vaker de variant zal zijn die het zal halen van andere varianten. De Britse variant blijft dominant, maar varianten die iets besmettelijker zijn, halen het. En het is deze variant die epidemiologische ruimte zal innemen. De grootte van de ruimte bepalen we zelf door ons gedrag.’

Ziekenhuisopnames

De ziekenhuisopnames gaan ook in dalende lijn, behalve in Brussel en Waals-Brabant. Er waren vorige week gemiddeld 61 ziekenhuisopnames per dag, dat is een daling van 23 procent op weekbasis. Gisteren waren er slechts 48 opnames, een waarde die we sinds half september vorig jaar niet meer gezien hebben. In de Belgische ziekenhuizen liggen intussen nog 302 patiënten met covid-19 op intensieve zorg, een daling met 17 procent. In totaal worden nog 820 ziekenhuisbedden bezet, een daling met 23 procent. Dat betekent dat de ziekenhuizen kunnen overschakelen op normaal regime.

Er overleden dagelijks gemiddeld 10,9 mensen aan corona, een daling met een vijfde. De meeste overlijdens doen zich opnieuw voor bij 85-plussers. In de woonzorgcentra is de situatie eerder stabiel.

Besmettingen na vaccinatie

Sinds het begin van de covid-19-vaccinatiecampagne volgt Sciensano het optreden van infecties die zich voordoen bij volledig gevaccineerde personen van dichtbij op. Dat doet het gezondheidsinstituut door het vaccinatieregister Vaccinnet+ te koppelen aan de database van de covid-19-testresultaten. Een infectie van een volledig gevaccineerde wordt een ‘doorbraakinfectie’ genoemd. Het ziektebeeld dat erbij hoort kan heel anders zijn, gaande van milde symptomen tot matige of ernstige klachten.

Van Gucht: ‘We stellen vast dat infecties na vaccinaties zelden voorkomen. Bovendien worden er geen symptomen vastgesteld bij twee derde van de gevallen. Dat is een overtuigende aanwijzing voor de werkzaamheid van de vaccins. Van de 1.421.067 personen die op 31 mei volledig geïmmuniseerd waren, liepen er maar 4.526 een covid-19-infectie op. Dat betekent dat slechts 0,32 procent van de gevaccineerden nog besmet wordt. In de laatste twee weken van mei 2021 werden zo bijvoorbeeld 652 doorbraakinfecties gevonden op een totaal van 27.979 nieuwe covid-19-infecties.’

Bij 68 procent werden bovendien geen symptomen vastgesteld. Ze werden ontdekt door een screening, een risicocontact of reizen. Ook in de ziekenhuizen zien we dat volledig gevaccineerden zelden worden opgenomen.

Sportevenementen

Woordvoerder van het Crisiscentrum Yves Stevens: ‘Mensen beginnen vakantieplannen te maken. Anderen vertrekken binnenkort. Vergeet niet u te laten testen.’ Een overzicht van de labo’s waar u zich kunt laten testen vindt u hier.

Dokters en ziekenhuizen moeten te allen tijde zieke patiënten laten voorgaan, een privélabo is dus beter als u op vakantie vertrekt. Bovendien begint de langverwachte sportzomer.

Stevens: ‘Supporteren in groep kan, als we ons aan de regels houden. We moeten verstandig met de versoepelingen omgaan. Op locatie op een groot scherm mag je buiten met maximaal 400 personen, binnen 200. Rechtstaan kan, als er geen horecamogelijkheden zijn, maar nog steeds in groepjes van vier. Als er horeca is, mag je niet rechtstaan, ook niet met een goal. Zelf mag je binnen vier mensen ontvangen, buiten maximaal 50.’