Slechts 0,32 procent van de volledig gevaccineerden testte nadien positief

 ©  ID/ Lieven Van Assche

Van de meer dan 1,4 miljoen Belgen die op 31 mei meer dan twee weken volledig gevaccineerd waren, liepen 4.526 een coronabesmetting op.

Karlien Beckers

Dat blijkt uit een nieuwe studie van Sciensano. De 4.526 gevaccineerden die een besmetting opliepen, zijn goed voor 0,32 procent. Let wel, Sciensano spreekt over geïmmuniseerden. Dat betekent dat infecties pas worden opgenomen in de cijfers wanneer iemand meer dan twee weken volledig gevaccineerd is, en de vaccins dus optimaal werken.

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne volgt Sciensano het optreden van infecties die zich voordoen bij volledig gevaccineerde personen, de zogenaamde doorbraakinfecties, van dichtbij op. Dat doet het gezondheidsinstituut door het covid-19-vaccinatieregister Vaccinnet+ te koppelen aan de database van de covid-19-testresultaten. Een infectie van een volledig gevaccineerde wordt een ‘doorbraakinfectie’ genoemd. In de laatste twee weken van mei 2021 werden zo bijvoorbeeld 652 doorbraakinfecties vastgesteld op een totaal van 27.979 nieuwe covid-19-infecties.

‘Doorbraakinfecties vertegenwoordigen dus slechts 2,33 procent van alle infecties die in deze periode zijn geregistreerd. Dat toont duidelijk aan dat volledig geïmmuniseerde personen veel minder vatbaar zijn voor een covid-19-infectie’, klinkt het bij Sciensano.

Verminderde symptomen

Bovendien veroorzaakte meer dan twee derde van alle doorbraakinfecties geen symptomen die lijken op die van covid-19. Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano): ‘Het ziektebeeld kan heel anders zijn, van milde symptomen tot matige of ernstige klachten. Bij 68 procent werden bovendien geen symptomen vastgesteld, dat is erg goed nieuws.’ Die besmettingen werden ontdekt door een andere reden: een screening, een risicocontact of reizen. Ook in de ziekenhuizen worden volledig gevaccineerden zelden opgenomen.