Direct naar artikelinhoud
AchtergrondReizen

Krijgt u een herkansing als u uw tweede prik mist?

Krijgt u een herkansing als u uw tweede prik mist?
Beeld Wannes Nimmegeers

Hoewel vaccinaties en vakanties allebei met vrijheid geassocieerd worden, is het niet altijd eenvoudig om ze met elkaar te verzoenen. Steeds vaker botsen de voorgestelde vaccinatiedata met de zomerplannen van de actieve bevolking. Al werkt de Taskforce Vaccinatie aan een oplossing.

“Ik wil me laten vaccineren, maar de huidige aanpak maakt dat wel erg moeilijk.” Toen Goedele Schrijvers (48) onlangs de uitnodiging voor haar coronaprik kreeg, reageerde ze minder enthousiast dan ze eerder verwacht had: “We legden onze gezinsreis al vast voor er überhaupt sprake was van een vaccinatiecampagne, maar die vakantie bleek plots samen te vallen met mijn tweede inenting. Het was bijzonder moeilijk om daar nog een mouw aan te passen.”

De afgelopen weken ontvingen vaccinatiecentra vaker berichten van mensen als Schrijvers. Een deel van de actieve bevolking worstelt immers met het starre overheidsbeleid dat burgers weinig ruimte biedt om hun inenting zelf in te plannen. Bijna alle vaccinatiecentra in Vlaanderen sturen uitnodigingen met twee vooraf ingeplande afspraken uit. Het is mogelijk om enkele dagen van die voorgestelde data af te wijken, maar dat kost heel wat moeite: “Ik belde verschillende keren en stuurde veel mails voor het centrum mijn afspraak kon verzetten”, zegt Schrijvers.

Tijdslots

Mensen die in Gent of Antwerpen geprikt worden, krijgen wel de kans om zelf een tijdslot te kiezen zodra ze hun uitnodiging ontvangen. Toch gelooft Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, niet dat een uitbreiding van die aanpak naar andere regio’s de spanning tussen vaccinaties en vakantieplannen kan oplossen: “In die steden kunnen burgers hun afspraak ook geen weken opschuiven, maar we voeren daar een zo laagdrempelig mogelijke campagne omdat de bevolking er erg divers is. De vaccinatiecentra mogen trouwens zelf bepalen wanneer ze tijdslots openstellen voor burgers. Daardoor is het mogelijk dat sommige mensen meer mogelijkheden krijgen om langs te komen dan anderen.”

Joris Moonens over Gent en Antwerpen: 'In die steden kunnen burgers hun afspraak ook geen weken opschuiven.'Beeld rv

Contact opnemen met het vaccinatiecentrum en online checken of er nieuwe afspraken vrijkomen: meer kan je niet doen om je afspraak te verplaatsen. De planningstool van Zorg & Gezondheid die burgers een schatting bood van wanneer ze gevaccineerd zouden worden, kan voorlopig evenmin soelaas bieden: “We haalden de tool vorige maand offline omdat de onvoorspelbare leveringen van de farma-industrie het moeilijk maakten om nog voorspellingen te doen”, zegt Moonens.

Drukke agenda

Schrijvers ondernam verschillende pogingen om haar vaccinatiemoment te verplaatsen, maar het zou naïef zijn dat van alle burgers met een drukke agenda te verwachten. Vooral de tweede inenting dreigt achterwege gelaten te worden: velen zijn in het land voor een eerste prik, maar vertrekken in de zomer naar het buitenland. De Taskforce Vaccinatie bereidt daarom een plan voor: vanaf eind augustus krijgen deels gevaccineerden een oproepingsbrief om zich naar een nabijgelegen vaccinatiecentrum te begeven.

'Beter een laat vaccin dan geen vaccin', zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de Taskforce Vaccinatie.Beeld Sciensano

“Beter een laat vaccin dan geen vaccin”, zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de Taskforce Vaccinatie. Die woorden klinken als muziek in de oren van mensen met reisplannen, maar vaccinoloog Corinne Vandermeulen (KU Leuven) waarschuwt voor overmoed: “Enkele weken na de toediening van de eerste dosis van het vaccin neemt de opgebouwde immuniteit weer af. Het is mogelijk tot acht weken te wachten met een tweede dosis, maar langer zou ik het interval tussen de inentingen niet maken.” Uitstel kan volgens haar voor afstel zorgen: “Nu er nieuwe varianten van het coronavirus opduiken, is de volledige bescherming noodzakelijk om de pandemie te stoppen.”

Wie naar het buitenland gaat, moet straks met het Europese coronacertificaat aantonen dat hij of zij gevaccineerd is of recent een negatieve PCR-test aflegde. Vanaf woensdag is het certificaat beschikbaar in België, maar om zonder beperkingen te reizen is een tweede inenting in de meeste landen noodzakelijk. Die aanpak kan mensen over de streep trekken om alsnog op te dagen bij een tweede vaccinatieafspraak.