Gouverneur West-Vlaanderen roept op tot meer respect voor strandredders

Bron: BELGA

De gouverneur van West-Vlaanderen roept op tot meer respect voor strandredders. Dat deed hij vrijdag in Wenduine bij de aftrap van het badseizoen aan zee. Vanaf 15 juni is in elke kustgemeente minstens één redderspost geopend.

Vrijdag is het badseizoen aan zee officieel geopend. Aan de vooravond van het zomerseizoen roept gouverneur Carl Decaluwé op tot meer respect voor strandredders. “Onze redders zijn essentieel voor de veiligheid aan zee. Daarom roep ik dit jaar nog eens extra op om respect te hebben voor onze redders. Situaties zoals in de Blaarmeersen deze week willen we deze zomer absoluut vermijden”, zegt Decaluwé.

Afgelopen zomer hebben zich aan zee ook verschillende incidenten voorgedaan tegenover redders, onder meer in Blankenberge.

Verder riep de gouverneur ook op om strandredders zo snel mogelijk te vaccineren. Daarover was de afgelopen maanden discussie. IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen) wilde strandredders op de prioriteitenlijst zetten, maar dat werd niet toegelaten. Daarop werd aan de kustburgemeesters gevraagd om strandredders bovenaan de reservelijsten te zetten. Ook de gouverneur roept nu op om dat te doen. “Ik vraag iedereen die er iets aan kan doen om de redders zo snel mogelijk te vaccineren. Ze zijn hulpverleners en moeten mensen op een veilige manier kunnen helpen. Zij moeten mensen aanraken en beademen en dankzij het vaccin kan dat veilig verlopen.”

Vanaf 1 juli zijn alle 82 reddersposten dagelijks geopend. Zwemmen in zee is enkel toegelaten in bewaakte strandzones.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen