“We hopen dat de das zich via deze ecotunnel ook zal verplaatsen naar het noorden om zich in de Demervallei te vestigen “, zegt gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA). ©  rr

Eerste Limburgse ecotunnel voor dier én verkeer in Diepenbeek moet das naar de Demervallei lokken

Diepenbeek -

De ecotunnel in de Brugstraat in Diepenbeek is vrijdag officieel in gebruik genomen maar nu al is zeker dat een dassenfamilie de passage al gebruikt om van natuurgebied Misenberg naar Galgebeek te verhuizen. “We hebben daar inderdaad een dassenburcht ontdekt, helemaal het doel”, zegt Richard Vuerstaek van Natuurpunt.

Dirk Jacobs

“Je kijkt misschien raar op maar in Diepenbeek leven best wel wat wilde diersoorten”, zegt Richard Vuerstaek. “Probleem daarbij is dat hun leefgebieden sterk versnipperd zijn. Daarom hebben we de tunnel onder de E313 in de Brustraat, samen met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, De Wroeter en zowel het provinciebestuur als gemeentebestuur aangepakt. De weg is er iets smaller geworden en aan de zijkanten is aan beide zijden een afgeschermde doorgang voor dieren aangebracht met telkens een onverharde, groene strook. Zo wordt de doorgang aantrekkelijker en veiliger.”

Buren

“Op het positieve effect op de biodiversiteit hier lokaal nog te versterken, gaan we de buren vragen om kleine landschapselementen aan te planten of te herstellen op hun gronden. Hagen, poelen, bomenrijen of hoogstamfruitbomen vormen immers belangrijke stapstenen voor heel wat dieren”, zegt Diepenbeeks schepen Jerica Heleven (Groen). Op de grijze tunnelwanden komen binnen het jaar nog grafitti rond natuur met daarop ook de dieren die deze ecotunnel gaan gebruiken zodat passanten ook zien wie hier allemaal passeert.”

Hallerbos

“Dit is de eerste gecombineerde ecotunnel in Limburg en er is er vandaag maar één in ons land, in het Hallerbos, waar aangetoond is dat deze tunnels absoluut voor een natuurlijke meerwaarde zorgen”, zegt gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA). “Op deze plek mikken we in eerste instantie op de das, die het al erg goed doet ten zuiden van de E313 maar waarvan we hopen dat het dier zich, via deze ecotunnel ook zal verplaatsen naar het noorden om zich in de Demervallei te vestigen. Maar ook reeën, konijnen, hazen, egels, vleermuizen, kikkers en padden gaan hier passeren. Vooral vleermuizen, die absoluut niet graag over autostrades fladderen, gaan deze tunnel zeker gebruiken.”

Dirk JACOBS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer