Direct naar artikelinhoud
NieuwsVRT

VRT wijst Michel Wuyts en Frank Raes de deur: sportmonumenten moeten met pensioen

Frank Raes en Michel Wuyts moeten verplicht op pensioen bij de VRT.Beeld rv

Michel Wuyts en Frank Raes, twee absolute monumenten op de VRT-sportredactie, verdwijnen van het scherm. Wuyts wordt als wielercommentator vervangen door het trio Karl Vannieuwkerke, Renaat Schotte en Ruben Van Gucht. Raes geeft zijn plaats aan de tafel van Extra Time door aan Aster Nzeyimana.

Meer dan dertig jaar zorgde Michel Wuyts voor tekst en uitleg bij wielerkoersen allerhande. Maar ook monumenten worden ouder en sinds het vertrek van Martine Tanghe weten we wat daar bij de VRT de gevolgen van zijn. Wuyts wordt in december van dit jaar 65 en moet dus willens, nillens met pensioen. “Het is met zeer gemengde gevoelens dat we dit nieuws bekendmaken”, laat Sporza-hoofdredacteur Pieter De Windt weten. “Voor vele generaties is hij dé stem van de koers.” 

Wuyts vervangen wordt dan ook geen sinecure. Maar liefst drie commentatoren worden van stal gehaald in de hoop hem te doen vergeten. Karl Vannieuwkerke wordt de man voor de grote eendagswedstrijden, de klassiekers op kop. Renaat Schotte zal de meerdaagse koersen en de grote ronden van commentaar voorzien.

Lees ook

Michel Wuyts over gedwongen afscheid bij VRT: ‘Ik had aan het eind van de rit meer erkentelijkheid verwacht’

Tijdens de cyclocross zal je dan weer de stem van Ruben Van Gucht horen, net als bij het vrouwenwielrennen. José De Cauwer, al jaren co-commentator van Wuyts, blijft wel bij de VRT aan de slag. Hij vormt samen Sven Nys, Lieselot Decroix, Ine Beyen en Paul Herygers een team van experts dat de vaste commentatoren bij moet staan.  

Wuyts is niet de enige grote naam die vertrekt op de Sporza-redactie. Ook Frank Raes verdwijnt van het scherm. Raes ging in 2019 al met pensioen maar bleef het voetbalmagazine Extra Time op Canvas presenteren. Die fakkel geeft hij eind dit jaar door aan Aster Nzeyimana. 

Zowel Wuyts als Raes zijn de komende maanden nog uitgebreid op het scherm te zien en te horen. Wuyts heeft nog de Tour, de Olympische Spelen, de Vuelta, het WK en de cyclocross-winter op zijn programma staan. Raes springt tijdens de sportzomer in als sportanker bij Het Journaal en als presentator van Sportweekend. Hij wordt ook het gezicht van het ochtendprogramma rond de Olympische Spelen.”