Europese lidstaten stemmen reisregels op elkaar af

 ©  ROBIN UTRECHT

Wie volledig gevaccineerd is of hersteld is van covid-19 en wil reizen, kan zeker zijn dat hij in elke lidstaat van de Europese Unie vrijgesteld wordt van een bijkomende test, quarantaine of zelfisolatie. Over dat principe zijn de EU-landen vandaag eens geraakt.

Karlien Beckers

Ze hebben een aanbeveling goedgekeurd waarin ze zich ertoe engageren hun reisregels te coördineren.Vanaf 1 juli zal iedereen met een coronacertificaat op zak vrij kunnen rondreizen in de Schengenzone.

Iedereen die een vaccin tegen covid-19 ontvangen heeft, een negatieve PCR-test heeft kunnen voorleggen of de ziekte heeft doorgemaakt krijgt een coronacertificaat. Let wel, het gaat over volledig gevaccineerde mensen, waarbij de laatste prik minstens twee weken eerder was. Anders is een PCR-test nog steeds verplicht. 

De EU-lidstaten blijven wel verantwoordelijk voor eventuele reisbeperkingen die op hun eigen grondgebied gelden. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld dat de 27 lidstaten hun maatregelen voor (terug)komende reizigers op elkaar afstemmen. Over dat afsprakenkader - dat strikt genomen dus niet juridisch afdwingbaar is - is nu een akkoord bereikt.

Volledig gevaccineerde en genezen personen zouden dus vrijgesteld moeten worden van bijkomende maatregelen. De geldigheidsduur van een negatief testresultaat wordt in de hele EU op 72 uur voor PCR-tests en op 48 uur voor snelle antigeentests gezet.

Minderjarigen niet alleen in quarantaine

Verder volgen de lidstaten ook het voorstel van de Commissie om de ‘eenheid van het gezin’ te waarborgen. Minderjarigen mogen dan bij aankomst op hun reisbestemming niet verplicht worden in quarantaine te gaan als die verplichting niet voor hun ouders geldt, bijvoorbeeld omdat ze volledig gevaccineerd zijn.

België binnenkort oranje op kaart van Europa

Nog goed nieuws was er vandaag tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. Als de cijfers blijven dalen, kunnen we binnen een week een incidentie krijgen van minder dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners per twee weken. Dat wil zeggen dat België opnieuw oranje kan kleuren op de ECDC-kaart van Europa, na maandenlang rood te zijn geweest. Dat kan belangrijk zijn voor mensen die bijvoorbeeld op vakantie komen naar België, want de regels rond terugkeer naar eigen land zullen afhangen van de kleurcode die is gegeven aan de Europese regio waar u uit terugkeert.

Noodrem

Een uitzondering vormen de zones met een heel hoog risico. Daarvoor geldt het principe van ‘de noodrem’. In België besliste het Overlegcomité vorige week al dat ook landgenoten die uit een zone met heel hoog risico komen, en waar gevaarlijke nieuwe varianten van het coronavirus rondgaan, verplicht 10 dagen in quarantaine zullen moeten, met een PCR-test op dag 1 en dag 7. Die verplichting zal ook gelden voor wie volledig gevaccineerd is of met een negatief testresultaat België opnieuw binnenkomt. Het principe van zo’n ‘noodrem’ is nu aanvaard door alle lidstaten.

Het akkoord is nu afgesloten op het niveau van de ambassadeurs, in de loop van volgende week wordt het geformaliseerd.