Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPFOS-vervuiling

Hoe minister Demir, ondanks een stevige regeringscrisis, haar slag toch lijkt thuis te halen

Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA).Beeld BELGA

De vraag van Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) naar een onderzoekscommissie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht zorgt voor hoogspanning binnen de regering. Demir lijkt haar slag wel thuis te halen.

“De demarche van minister Demir in de plenaire was niet doorgesproken. Ze is te voortvarend geweest”, zei Vlaams regeringsleider Jan Jambon (N-VA) vrijdagochtend bij aanvang van de ministerraad. “Hadden we een onderzoekscommissie vorige week in de regering besproken, dan had dat gerust een piste kunnen zijn. Want de bezorgdheid van minister Demir is uiteraard de bezorgdheid van iedereen in de regering.”

Woensdag verraste milieuminister Zuhal Demir (N-VA) haar coalitiepartners door in het parlement te pleiten voor een onderzoekscommissie naar de vervuiling door de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Enkele uren eerder had de regering hier nog over samengezeten en was ze akkoord gegaan om enkel hoorzittingen te houden over dit dossier. “Maar de historiek in dit dossier roept vragen op”, zei Demir even later in het parlement. “Ik denk dat het niet slecht zou zijn als een onderzoekscommissie dit zou onderzoeken.”

‘Onderling vertrouwen’

Op de ministerraad gisteren stak viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) haar irritatie niet weg. “Wat mij van het hart moet: Demir is straks twee jaar minister en ze heeft op geen enkel moment in de Vlaamse regering het dossier geproblematiseerd.” Voor CD&V ligt dit extra gevoelig, want de PFOS-vervuiling is al sinds 2004 bekend. Tussen 2004 en 2019 leverde de partij alle ministers van Leefmilieu. Onder wie Crevits.

Ook bij Open Vld reageerde viceminister-president Bart Somers boos op de soloslim van Demir. “Het is onbegrijpelijk”, klonk het. Jambon zag zich genoodzaakt om zijn partijgenote een publieke reprimande te geven, al maakte het argument van haar voortvarendheid weinig indruk op haar. “Voortvarend? Na twintig jaar?”, klonk het. Een reactie die de milieuminister veel sympathie opleverde op sociale media, ook al erkende ze achteraf dat ze de zaak beter eerst had doorgesproken.

Extra ministerraad

Maandag komt er alvast een extra ministerraad waar de afvalstoffenmaatschappij OVAM moet komen uitleggen wat ze de voorbije twintig jaar in dit dossier heeft gedaan. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) verklaarde eerder deze week dat hij pas vorige week op de hoogte werd gesteld van twee OVAM-rapporten over Zwijndrecht.

Intussen zeggen de meerderheidsfracties dat ze komende woensdag voor de oprichting van een onderzoekscommissie zullen stemmen in het parlement. “De gezondheid van de mensen staat voorop, en we willen totale transparantie in deze zaak”, klinkt het bij CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy. Zo lijkt Demir, ondanks een stevige regeringscrisis, toch haar slag thuis te halen.