Direct naar artikelinhoud
NieuwsMilieuvervuiling

Ovam moet maandag uitleg geven over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht

De fabriek van 3M in Zwijndrecht.Beeld Joris Casaer

Maandag is er een speciale ministerraad van de Vlaamse regering. Afvalstoffenmaatschappij OVAM komt tekst en uitleg te geven over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht.

Tot 2002 produceerde het Amerikaanse bedrijf 3M de chemische stof PFOS. Bij de fabriek in Zwijndrecht zijn daardoor aanzienlijke hoeveelheden van de stof in de bodem en het grondwater terechtgekomen. De afvalmaatschappij OVAM moet maandag komen uitleggen hoe ze in de voorbije twintig jaar met het dossier is omgegaan. 

“In 2006 en 2007 is er een eerste beschrijvend bodemonderzoek gebeurd over de verontreiniging op de site”, zegt Jan Verheyen van OVAM. “Dat heeft aangetoond dat de bodem gesaneerd moest worden. Maar dat bodemonderzoek gaf geen aanleiding om de bodem buiten de site te saneren.”

Pas veel later zijn wetenschappers echt gaan inzien hoe gevaarlijk PFOS precies is. In recente studies wordt de inname van de stof gelinkt aan een verstoorde hormoonbalans en een verhoogde kans op kanker. Nieuwe wetenschappelijke inzichten noopten eind 2018 om ook de omgeving rond de site onder de loep te nemen. 

Daardoor heeft OVAM in 2019 een nieuw bodemonderzoek opgelegd aan 3M. De resultaten daarvan worden pas in 2022 verwacht. “In de tussentijd hebben we de bodemsaneringsdeskundigen van het bedrijf nu ook opgedragen om tegen het einde van deze maand na te gaan of er veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden in de omgeving”, zegt Verheyen. 

Ook de gemeente Zwijndrecht is maatregelen aan het voorbereiden. Volgens onderzoekers van de UAntwerpen lopen inwoners in een straal van 15 kilometer rond de fabriek mogelijk een gezondheidsrisico als ze meer dan twee eieren per week uit de eigen tuin eten.