Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagTurkije - Italië (0-3)

Italië toont snel waarom het medefavoriet is op EK: Turkije verliest kansloos

Ciro Immobile scoort de 0-2 in het Stadio Olimpico in Rome.Beeld AFP

De muur van Turkije viel voor het uur omver in de openingswedstrijd van het EK. Een frivool Italië won uiteindelijk met 0-3 en zet zijn knappe reeks verder. De machine van Mancini rolt.

Op een restauranttafel in Milaan lag een verscheurd papiertje. Het waren de laatste dagen van de wintertransferperiode in januari 2019. Fabio Paratici, talentscout van Juventus en straks sportieve baas bij Tottenham Hotspur, had na een lunch zijn haastige notities onachtzaam achtergelaten. Een krant pikte ze op. Il Tempo publiceerde het lijstje met daarop een aantal gekende jonge talenten als Federico Chiesa, Sandro Tonali, maar ook de Hongaar Dominik Szoboszlai en ene Merih Demiral, een rots bij Alanyaspor, een middenmoter in de Turkse Süper Lig.

Italië, gek van de mercato, maakte kennis met een aanwinst die niet veel later in Noord-Italië zou landen. Demiral kwam, met medewerking van Juve, op huurbasis bij Sassuolo terecht. Geen zes maanden later hoorde hij tot de kern van Juventus. Hij was de agressieve verdediger waar Paratici enorm veel van verwachtte.

Demiral heeft een moeilijke jeugd achter de rug – zijn moeder overleed toen hij veertien was. Die tegenslagen gebruikte hij als motor. Bij Juventus groeide hij uit tot stand-in voor de centrale verdedigers. Een concurrent en collega van De Ligt en Chiellini en Bonucci. De man die de vuisten balt bij een perfect getimede tackle. Een leider die vooropgaat in de strijd. Zijn hoogtepunt voor Turkije beleefde hij in de kwalificatiewedstrijden tegen de Fransen - de Turken snoepten toen vier punten af van de wereldkampioen.

Donnarumma werkloos

Vrijdag 11 juni ging diezelfde Merih Demiral de geschiedenis in als de eerste speler die een eigen doelpunt maakte in de opener van een Europees kampioenschap voetbal. Nooit gebeurd. Na 53 minuten achteruitleunen liet Demiral de Turkse muur uit elkaar vallen. Berardi zette op rechts een rush op, via de navel devieerde Demiral de harde voorzet in eigen doel.

Een Juventus-speler stak Italië in het Stadio Olimpico een hand toe. Niet die in het wit, wel een in het blauw.

De Squadra rolde na de openingstreffer over Turkije. Alles naar wens. De teller staat ondertussen op 28 wedstrijden zonder nederlaag, 9 op rij gewonnen, 9 op rij zonder tegendoelpunt. De eerste test heeft Italië overleefd. Turkije is op basis van de vertoning vrijdag potentiële verrassing af. Zelfs op de tegenaanval kregen ze amper iets klaar. Donnarumma, de keeper van de Italianen, moest amper plat.

Spits Ciro Immobile scoorde. Lorenzo Insigne maakte na geklungel bij de Turken de derde. De keeper is niet de zekerste, met de voeten.

Lorenzo Insigne (boven) viert de 0-1 met zijn Italiaanse ploeggenoten.Beeld AFP

Italië profiteerde, coach Roberto Mancini genoot. Alleen maar goed nieuws. Zijn voetballende team, met Nicolò Barella als pronkstuk, bleef alles geven. Vol energie. Met een krappe zege nemen de Italianen geen vrede meer. De stempel van hun coach, als speler ook een doelpuntenmachine. Italië zet zijn kandidatuur als schaduwfavoriet kracht bij.

Met de vuisten pompte Demiral dit keer niet. Die eer was weggelegd voor Chiellini, nadat hij in het slot een tegentreffer voorkwam.

Optreden van Bocelli

De avond was begonnen met vuurwerk en 'Nessun Dorma’. De stem van Andrea Bocelli zorgde voor het eerste kippenvelmoment op het EK. Zijn versie van de aria van Giacomo Puccini riep herinneringen op aan het WK in 1990 in Italië. Toen was de song, gezongen door die andere Italiaanse grootheid Luciano Pavarotti, de tune van de uitzendingen op de BBC. De 16.000 aanwezigen in het Stadio Olimpico genoten van de tenor, stijlvol gekleed in een blauw-zwart pak. 

De Italiaanse voetbaliconen Alessandro Nesta en Francesco Totti trapten de ceremonie in het Stadio Olimpico op gang. Dj Martin Garrix bracht samen met U2-helden Bono en The Edge het anthem van dit EK, ‘We are the People’. Hun optreden werd met een straf vr-filmpje in het stadion geprojecteerd.