Direct naar artikelinhoud
NieuwsVersoepelingen

Britse media: ‘Premier Boris Johnson stelt beloofde vrijheidsdag een maand uit’

Boris Johnson op de G7 in Cornwall, die dit weekend plaatsvindt.Beeld AFP

Boris Johnson gaat de Freedom Day, de geplande afschaffing van alle coronamaatregelen op 21 juni, een maand uitstellen. Dat melden Britse media. 

De premier is in paniek geraakt omdat de uit India afkomstige Delta-variant heeft geleid tot een stijging van het aantal besmettingen, met name in het noorden van Engeland. Door de vaccinaties heeft dit niet geleid tot volle IC’s of sterftegevallen, maar Johnson wil geen enkel risico nemen.

Het betekent onder meer dat er nog geen massale evenementen mogelijk zullen zijn, inclusief bruiloften. Ook het dragen van mondkapjes en het afstand houden zal blijven gehandhaafd, alsmede het advies om thuis te werken. De plannen om het land deels gesloten te houden heeft woede opgeroepen van Johnson’s partijgenoten die vonden dat de premier zich laat gek maken door doemscenario’s van adviserende wetenschappers.

Johnson wordt ervan beticht de doelpalen telkens te verplaatsen. ‘We begonnen met de belofte dat we het land kunnen openen zodra alle kwetsbare burgers zijn gevaccineerd en nu zegt de premier dat we niet terug kunnen keren naar ons oude leven totdat iedereen een prik heeft gehad, en nog dan valt het maar te bezien,’ zegt de Conservatieve politicus Ian Jones.

Een wetenschapper, de psycholoog Susan Michie, heeft zelfs beweerd dat sommige coronamaatregelen, zoals afstand houden en het dragen van mondkapjes, permanent  in haar ogen moeten zijn.

Vaccinaties

Het aantal ziekenhuisopnamen is nog altijd aan de lage kant, ver onder de voorspellingen van Sage, het Britse OMT. Uit onderzoek is gebleken dat de vaccinaties bijzonder effectief zijn en dat vooral oudere mensen die zich niet hebben laten inenten problemen krijgen met de Delta-variant. Daarnaast is gebleken dat vooral jongere Britten thans besmet raken. Voor hen is het virus doorgaans minder gevaarlijk, omdat zij er minder ernstig ziek van worden.

De burgemeester van Londen Sadiq Khan, die altijd voor lockdowns heeft gepleit, maakt zich nu grote zorgen over de aanstaande verlengingen. De hoofdstad kent relatief weinig besmettingen en is herstellende van de lockdowns. Johnson had ervoor kunnen kiezen om alleen de beperkingen alleen voor het noorden van het land te verlengen, maar dat ligt electoraal slecht. De indruk kan dan ontstaan dat hij het rijke zuiden voortrekt.

Bij zijn besluit zal Johnson ook naar de opiniepeilingen hebben gekeken. Meer dan de helft van de Britten is tegen het teruggeven van alle vrijheden. Tegelijkertijd groeit de weerstand. Afgelopen week liet Andrew Lloyd Webber, die namens de Conservatieven in het Hogerhuis zit, weten gewoon zijn theaters helemaal te zullen opengooien op 21 juni. Ook oud-premier Theresa May heeft genoeg van Johnsons voorzichtige coronabeleid.