Direct naar artikelinhoud
LiveblogEK voetbal

Live - EK 2021. Italië wint het EK 2021 na penalty’s

Italië viert feest: het land wint het EK 2021.Beeld Pool via REUTERS

Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.

Volg het EK Live

Klik op een wedstrijd hieronder om live scores en details over balbezit, schoten en andere wedstrijdstatistieken te zien.

Live

  1. Italië is Europees kampioen

    Gianluigi Donnarumma maakt zich onsterfelijk in Italië. Stoïcijns keert hij de laatste Engelse strafschop, genomen door de piepjonge invaller Bukayo Saka. Ook de twee spelers die Southgate er speciaal voor de penaltyreeks inwisselde, Sancho en Rasfhord, misten hun strafschoppen.

    Donnarumma, die na dit EK hoogstwaarschijnlijk uit Italië vertrekt, van Milan naar Paris Saint-Germain, groeit uit tot de held van de avond.

    De Italiaanse keeper Gianluigi Donnarumma stopt het schot van Bukayo Saka.Beeld AFP
  2. Engeland en Italië gaan in EK-finale strafschoppen nemen

    De strijd om de Europese titel tussen Engeland en Italië wordt op strafschoppen beslist. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand op Wembley 1-1.

    Italië won eerder bij het EK in de halve finales van Spanje in de penaltyserie met 4-2. Doelman Gianluigi Donnarumma keerde in de vierde ronde de strafschop van Alvaro Morata waarna Jorginho zijn ploeg naar de finale schoot.

    Het is de tweede keer dat de EK-finale in een strafschoppenreeks eindigt. In 1976 won Tsjechoslowakije de Europese titel door West-Duitsland in de penaltyserie met 5-3 te verslaan. Na de verlenging was de stand 2-2. Antonin Panenka benutte destijds de beslissende strafschop met een befaamde boogbal door het midden van het doel. Sindsdien draagt die uitvoering van een penalty zijn naam.

  3. Verlengingen nodig

    De finale van het EK voetbal tussen Engeland en Italië gaat op Wembley de verlenging in. Na 90 minuten is de stand 1-1 in Londen. Het duel is redelijk in evenwicht en heeft nog geen al te hoge amusementswaarde.

    Luke Shaw opende namens de thuisploeg de score in de 2e minuut. Dat was het snelste doelpunt ooit in een EK-finale. In de 67e minuut maakte Leonardo Bonucci gelijk. De Italiaanse verdediger is met 34 jaar en 71 dagen nu de oudste speler die in een EK-finale heeft gescoord.

    Scheidsrechter Björn Kuipers deelde voor de rust geen kaarten uit. In de tweede helft gaf hij geel aan vier Italiaanse spelers: Nicolò Barella, Bonucci, Lorenzo Insigne en Giorgio Chiellini.

  4. Leonardo Bonucci scoort de gelijkmaker

  5. 1-0 voor Engeland na twee minuten: snelste doelpunt ooit in EK-finale

    Luke Shaw had tegen Italië net geen twee minuten nodig om Engeland op voorsprong te brengen. De 25-jarige verdediger van Manchester United, die zijn eerste goal in het Engelse shirt scoorde, is de snelste doelpuntenmaker ooit in een EK-finale.

    The Three Lions, die de steun kregen van een uitzinnig thuispubliek, deden het stadion in de finale snel ontploffen. Na een vlugge tegenaanval bediende Trippier, die het vertrouwen van bondscoach Gareth Southgate kreeg, met een voorzet Shaw. De verdediger dacht niet te veel na en ramde de bal aan de tweede paal binnen, goed voor de 1-0.

    Het vorige record stond op naam van Chus Pereda, die Spanje in de finale van 1964 na zes minuten op voorsprong bracht tegen de Sovjet-Unie. La Roja won die finale uiteindelijk met 2-1.

  6. Southgate versterkt defensie met Trippier, Italië rekent op vertrouwde namen

    De Italiaanse bondscoach Roberto Mancini heeft geen verrassingen in petto in zijn basisopstelling voor de finale van het EK voetbal. Bij Engeland laat bondscoach Gareth Southgate, die voor een versterkte defensie opteert, Atlético Madrid-verdediger Kieran Trippier aan de wedstrijd beginnen.

    Bij Italië krijgt doelman Donnarumma zijn vertrouwde defensie voor zich, met centraal de ervaren krijgers Bonucci en aanvoerder Chiellini. Di Lorenzo en Emerson, de vervanger van de onfortuinlijke Spinazzola, staan paraat op de backs. Op het middenveld rekent Mancini zoals verwacht op Verratti, Jorginho en Barella. Chiesa, Insigne en Immobile moeten voor goals zorgen.

    Southgate wil de Italiaanse aanvalsgolven aan banden leggen met een versterkte defensie, die doelman Pickford moet helpen de nul te houden. Stones, Maguire en Walker vormen het hart van de afweergordel. Shaw en Trippier, die in de halve finale tegen Denemarken nog inviel, moeten de flanken op slot houden. Rice en Phillips staan geposteerd op het middenveld. Vooraan spelen Sterling en Mount in steun van captain Kane.

    De Engelsen staan pas voor het eerst in een EK-finale. The Three Lions raakten voordien nooit voorbij de halve finales van een Europees kampioenschap. Ze willen een periode van 55 jaar zonder prijs afsluiten. In 1966 veroverden de Engelsen in eigen land de wereldtitel, die tot op heden zeer gecontesteerd is vanwege onder meer een spookdoelpunt van Geoff Hurst in de verlengingen van de finale tegen West-Duitsland. Sindsdien konden ze zich nooit meer plaatsen voor een finale. De Italianen, die al 53 jaar wachten op een tweede Europese titel, maken zich op voor hun vierde eindstrijd op een EK. De Azzurri tellen vier wereldtitels (1934, 1938, 1982 en 2006) en één Europese titel (1968), die laatste behaalden ze voor eigen publiek. Daarnaast werden ze ook nog twee keer vicewereldkampioen (1970 en 1994) en twee keer Europees vicekampioen (2000 en 2012). 

    Björn Kuipers werd door de UEFA aangeduid om de EK-finale te fluiten. De 48-jarige Kuipers wordt zo de eerste Nederlandse scheidsrechter die de finale van een EK of WK voetbal voor zijn rekening mag nemen.

  7. Fans zonder ticket proberen Wembley binnen te dringen

    Op sociale media duiken verontrustende beelden van aan het Londense Wembley-stadion op. Engelse fans zonder tickets proberen het stadion te betreden en deinzen er niet voor terug om veiligheidsstewards aan de kant te duwen.

    Het veiligheidspersoneel en agenten moeten bijspringen om afsluithekken te beveiligen. Op minder dan twee uur voor de aftrap van de EK-finale Engeland - Italië ontsiert dit grondig de sfeer. Op sociale media wordt er verbolgen gereageerd.

    De straten in Londen liggen vol afval.Beeld EPA
  8. Prins William wenst Engelse team succes in EK-finale

    Prins William heeft het Engelse voetbalteam en coach Gareth Southgate alvast succes gewenst met de EK-finale tegen Italië.

    "Ik kan niet geloven dat dit gebeurt. Het is zo spannend", zegt de prins in een videoboodschap op Twitter. "Ik wens jullie heel veel succes. Jullie brengen het beste in Engeland naar boven. Het hele land staat achter jullie."

    De prins, zijn vrouw Catherine en oudste zoon George stonden bij eerdere wedstrijden op Wembley regelmatig in het stadion om hun land aan te moedigen. William prijst vooral de samenwerking van het team, de bondscoach en de mensen achter het team. "Wat een teamprestatie", zegt William. "Iedereen heeft echt een cruciale rol gespeeld."

    De Brtise prins William, zijn vrouw Kate en hun zoontje prins George tijdens de wedstrijd van Engeland tegen Duitsland.Beeld EPA
  9. Wereldkampioenen van 1982 moedigen La Nazionale aan: 'Wees dapper'

    De spelers die Italië in 1982 de derde wereldtitel in de geschiedenis van het land bezorgden, hebben de Italiaanse nationale elf zondag voor de EK-finale tegen Engeland aangemoedigd in een brief, die verschenen is in sportkrant La Gazzetta dello Sport. "Wees dapper, denk aan de toekomst die jullie vandaag kunnen creëren. Ga naar Londen en doe jullie best, zoals jullie altijd doen."

    Het team rond onder meer huidig ploegmanager Gabriele Oriali, verdediger Giuseppe Bergomi en de eind vorig jaar overleden aanvaller Paolo Rossi veroverde op 11 juli 1982 enigszins verrassend de wereldtitel door in de finale in de Spaanse hoofdstad Madrid West-Duitsland met 3-1 te kloppen. Ook deze keer was de Squadra eerder als een outsider aan het toernooi gestart. "Azzurri, de voorbije weken herkenden we veel van onszelf en onze geschiedenis in jullie. In de moed, passie en teamgeest die jullie toonden, na een moeilijk periode", schreef voormalig doelman Dino Zoff in de krant. "Bedankt om ons dat allemaal te laten herbeleven. Zo voelden we ons weer jong en onoverwinnelijk."

  10. UEFA straft Hongarije voor wangedrag supporters tijdens EK

    De UEFA heeft de Hongaarse voetbalbond sancties opgelegd wegens discriminerend gedrag van enkele supporters tijdens het EK. Hongarije zal drie wedstrijden achter gesloten deuren moeten spelen, waarvan een met uitstel, en een boete van 100.000 euro moeten betalen. Dat maakte de Europese voetbalfederatie vandaag bekend.

    Tijdens de wedstrijd tussen Hongarije en Frankrijk op 19 juni in Boedapest werden vanuit de tribune waar de Hongaarse ultras zich bevonden racistische beledigingen jegens enkele gekleurde spelers van Frankrijk geroepen. Verder stelde UEFA ook nog een onderzoek in naar homofobe spandoeken en pancarten die getoond werden door Hongaarse supporters in de andere groepswedstrijden tegen Portugal en Duitsland.

    Op 20 juni, daags na het voorval tegen Frankrijk, heeft de UEFA een ethische en disciplinaire inspecteur aangesteld om de mogelijke discriminerende incidenten in de Puskas Arena in Boedapest te onderzoeken. Dat onderzoek werd uitgebreid nadat tijdens de wedstrijd tussen Hongarije en Duitsland sprake zou zijn geweest van homofobe gezangen en spandoeken.

    Vrijdag heeft het tuchtorgaan van UEFA de Hongaarse voetbalbond opgedragen zijn volgende drie thuiswedstrijden, in competities van de UEFA en dus geen WK-kwalificatiewedstrijden, achter gesloten deuren af te werken. Die derde wedstrijd is twee jaar voorwaardelijk.  

    Daarnaast moet de Hongaarse voetbalbond ook nog 100.000 euro ophoesten en een spandoek tonen met het logo van de UEFA en de tekst '#EqualGame', een UEFA-campagne die al vier jaar loopt en alle soorten discriminatie bestrijdt, tijdens de wedstrijden achter gesloten deuren. 

    Tijdens de groepsfase van het EK kreeg de UEFA veel kritiek omdat ze de Duitse authoriteiten in München geen toestemming gaf de Allianz Arena te verlichten in de regenboogkleuren, als symbool van de LGBTQ-gemeenschap en uit protest tegen de Hongaarse wet. Hierbij deed UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin beroep op een verplichting tot politieke neutraliteit en stelde hij dat de "UEFA nog altijd tegen homofobie gekant is".

  11. Premier Johnson overweegt nationale vrije dag bij EK-winst Engeland

    Mocht Engeland zondag van Italië winnen, dan zou premier Boris Johnson de Engelse bevolking een nationale vrije dag willen geven. Dat schrijft The Guardian. Maar wanneer die vrije dag zou moeten zijn, daar is Downing Street nog niet over uit.

    Aangezien de wedstrijd zondag pas om 20 uur Britse tijd wordt gespeeld en mogelijk pas na elven is afgelopen, wordt het waarschijnlijk te laat om maandag al als vrije dag uit te roepen. Bovendien wil Johnson het lot niet tarten, zegt hij: ‘Let’s see what happens’. 

  12. Deschamps blijft ondanks mislukt EK bondscoach van Frankrijk

    Ondanks de blamage die Frankrijk op EURO 2020 opliep met een uitschakeling in de achtste finales tegen Zwitserland, blijft Didier Deschamps bondscoach van Les Bleus, in oktober tegenstander van de Rode Duivels in de Final Four van de Nations League. "Er is zelfs geen debat over geweest", vertelde de Franse bondsvoorzitter Noël Le Graët donderdag aan de krant Le Figaro. "Op drie minuten was het geregeld. Didier wou graag bondscoach blijven en ik wou graag dat hij bleef."

    De 52-jarige Deschamps is sinds 2012 bondscoach van Frankrijk en leidde het land drie jaar geleden in Rusland naar de wereldtitel. Op dit EK waren ze gestart als topfavoriet en vice-Europees kampioen, maar in de achtste finales bleken de buren uit Zwitserland te sterk in de strafschoppenreeks. 

    De wereldkampioen van 1998 ligt bij de Franse bond nog onder contract tot na het WK in Qatar van eind volgend jaar, net als Roberto Martinez bij België.

  13. Italiaanse president met 1.000 fans naar EK-finale in Londen

    De Italiaanse president Sergio Mattarella reist zondag af naar Wembley om daar Italië aan te moedigen in de EK-finale tegen Engeland in Londen.

    In Italië stappen zo’n 1.000 supporters op het vliegtuig richting Engeland. Na het laten zien van een negatieve test mogen zij 12 uur in Londen blijven. Bij terugkomst in Italië moeten ze vijf dagen in quarantaine, dat schrijven de coronaregels voor.

    Tijdens de halve finale van Italië tegen Spanje waren dinsdag op Wembley alleen Italianen welkom die in Engeland of Ierland wonen. Voor hen waren er 6.500 tickets gereserveerd. Een vergelijkbaar aantal is zondag ook tijdens de finale welkom.

    Italiaanse supporters tijdens de halve finale tegen Spanje.Beeld AFP
  14. Deense bondscoach boos op Makkelie vanwege strafschop

    Het was geen penalty, oordeelt de Deense bondscoach Kasper Hjulmand over de strafschop die scheidsrechter Danny Makkelie gaf aan de Engelsen in de verlenging van de halve finale van het EK tussen Engeland en Denemarken woensdagavond. De penalty leverde de beslissende 2-1 op.

    "Dat dit duel zo beslist wordt, maakt me boos", zei Hjulmand na afloop. "Ik heb de internationale pers gelezen, het was een strafschop die niet toegekend had mogen worden. We zijn erg teleurgesteld."

    In minuut 104 ging de Engelse aanvaller Raheem Sterling naar de grond nadat hij tussen de Denen Joakim Maehle en Mathias Jensen door dribbelde. Van overduidelijk contact was geen sprake. Toch wees Makkelie naar de stip. De VAR zag geen reden de beslissing terug te draaien. Harry Kane schoot Engeland in de rebound van de pingel naar de EK-finale. 

    Het moment van de penalty.Beeld AFP

    "Het was geen penalty", aldus Hjulmand. "Als het zo was, had het niets met Maehle te maken." Sterling was het uiteraard eens met de beslissing van Makkelie. "Het was absoluut een penalty", zei de aanvaller van Manchester City. "Ik ging het strafschopgebied in en hij strekte zijn been uit, waardoor ik viel."

    De teleurgestelde Deense bondscoach kijkt met trots terug op het toernooi, dat begon met het drama rond Christian Eriksen, die tijdens de eerste groepswedstrijd op het veld gereanimeerd moest worden. "Het is geweldig wat de jongens hebben gepresteerd", aldus Hjulmand. "Ze hebben alles gegeven, zowel op als naast het veld. We zijn nu enorm teleurgesteld. Maar ik denk dat we dit EK over niet al te lange tijd in perspectief kunnen plaatsen en mogen zeggen dat we het geweldig hebben gedaan."

  15. Wedstrijdverslag: nog één stap, op de lange weg naar huis

    Een land wordt zowaar nog zotter. Het voetbal kwam wat later thuis, na een thriller in de verlengingen. Na 55 jaar wachten staat Engeland opnieuw in een finale van een groot toernooi. ‘It’s coming home’, zong Wembley uit volle borst. 

    Lees het wedstrijdverslag

    Harry Kane juicht, hij scoorde de 'winning goal'.Beeld Reporters / DPA
  16. Engeland zet een punt achter Deense droom na verlengingen

    Engeland heeft zich woensdag voor het eerst in haar geschiedenis geplaatst voor de finale van een Europees kampioenschap. De Engelsen moesten op Wembley tot het gaatje gaan in hun halve finale tegen een moedig Denemarken, maar haalden het na verlengingen met 2-1. Harry Kane zorgde in de eerste verlenging voor de beslissing. De Engelse aanvoerder miste eerst zijn strafschop, maar scoorde in de herneming toch de 2-1. In de finale treft Engeland zondag (om 21 uur) Italië. De Italianen wonnen dinsdag na strafschoppen van Spanje (1-1 na pen. 4-2).

    De partij begon met veel intensiteit aan beide kanten. Sterling kwam na zes minuten net niet bij een voorzet van Kane. De buitenspeler van Manchester City probeerde het even later met een schotje, maar Schmeichel kon makkelijk oprapen. Na zeventien minuten ging Pickford aan het blunderen, maar Braithwaite profiteerde niet. Zijn inzet ging naast. 

    Denemarken zat goed in de match en vooral Damsgaard toonde zich. Halverwege de eerste helft zag hij zijn plaatsbal nog voorlangs gaan, maar zijn moment kwam na een halfuur spelen. De youngster van Sampdoria borstelde een vrijschop heerlijk tegen de netten, de eerste rechtstreekse vrijschop op dit EK die een doelpunt wordt. Voor Pickford was het de eerste tegentreffer in 724 minuten. Hij verbeterde daarmee nipt het record van de iconische Gordon Banks (720 minuten).

    Engeland bleek niet onder de indruk en na een misser van Sterling, van dichtbij op Schmeichel, stond het na 39 minuten toch 1-1. Aanvoerder Kjaer gleed onder druk van Sterling een voorzet van Saka tegen de touwen.

    Na rust begon Engeland langzaam de druk op te voeren. Een kopbal van Maguire zette Schmeichel aan tot een parade en Mount probeerde het tot twee keer toe. Schmeichel tikte een gevaarlijke voorzet van de Chelsea-speler over de lat. Een vermeende penaltyfout op Kane werd door ref Makkelie weggewuifd.

    In het absolute slot zette Engeland nog even alles op alles. Een kopbal van Maguire was geen probleem voor Schmeichel. Kane miste in de absolute slotseconde zijn schot. Er kwamen net als dinsdag tussen Italië en Spanje verlengingen aan. In de eerste verlenging moest Schmeichel meteen bij de zaak zijn bij een schot van Kane. 

    Denemarken kreunde onder de druk en na 104 minuten werd Engeland beloond. Joakim Maehle (ex-Genk), één van de uitblinkers op dit EK bij de Denen, haakte Sterling in de Engelse zestien en de bal ging op de stip. Aanvoerder Harry Kane trapte de elfmeter in eerste instantie op Schmeichel, maar was in de rebound goed gevolgd om de 2-1 binnen te tikken. Wembley ontplofte. 

    In de tweede verlenging moest Denemarken komen. Engeland zakte te diep in en Braithwaite zette Pickford nog eens aan het werk. Maar daar bleef het ook bij. De vermoeide Denen kwamen niet meer verder. Engeland had de winst op zak. 55 jaar na de wereldtitel in eigen land kunnen de Three Lions zondag hun tweede grote prijs pakken.

  17. Ook Engeland en Denemarken gaan verlengen

    Ook in de tweede halve finale van het EK voetbal moet er verlengd worden. Engeland en Denemarken houden elkaar na 90 minuten op Wembley in evenwicht. De 1-1 tussenstand kwam er na een heerlijk vrijschopdoelpunt van Mikkel Damsgaard (30.) en een eigen treffer van Simon Kjaer (39.)


    Beeld EPA
  18. Geen verrassingen in opstellingen van Engeland en Denemarken, Saka vervangt Sancho

     Bondscoach Gareth Southgate voerde woensdag één wijziging door in zijn basiselftal voor de halve finale van het EK voetbal op Wembley tegen Denemarken. In vergelijking met de met 4-0 gewonnen kwartfinale zaterdag tegen Oekraïne neemt rechtsbuiten Bukayo Saka (Arsenal) zijn basisplaats opnieuw in. Jadon Sancho, die vorige week voor 85 miljoen euro de overstap van Borussia Dortmund naar Manchester United maakte, verhuist weer naar de bank.

    Doelman Jordan Pickford krijgt zo opnieuw een viermansdefensie met Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire en Luke Shaw voor zich. Vooraf was er speculatie dat Southgate zou teruggrijpen naar een driemansdefensie, maar zover kwam het dus niet. Op het middenveld bikkelen Declan Rice en Kalvin Philips in de schaduw van Mason Mount. Kapitein Harry Kane krijgt voorin het gezelschap van Saka en Raheem Sterling. Naast Sancho zit met Jack Grealish en Marcus Rashford nog veel aanvallend geweld op de bank.

    De Deense bondscoach Kasper Hjulmand wisselde helemaal niet na de 2-1 overwinning van de Denen in de kwartfinale tegen Tsjechië. Dezelfde elf starten. Voor doelman Kasper Schmeichel staat de driemansverdediging met Andreas Christensen, Simon Kjaer en Jannik Vestergaard. Jens Stryger Larsen en uitblinker Joakim Maehle (ex-Genk) zijn de wingbacks. Op het middenveld moeten Pierre-Emile Hojbjerg en Thomas Delaney voor de controle zorgen. Voorin bieden Martin Braithwaite en Mikkel Damsgaard steun aan diepe spits Kasper Dolberg.

    Opstellingen:

    Engeland: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice, Mount - Saka, Kane (cap), Sterling

    Denemarken: Schmeichel - Christensen, Kjaer (cap), Vestergaard - Stryger Larsen, Hojbjerg, Delaney, Maehle - Braithwaite, Dolberg, Damsgaard


    Bondscoach Gareth Southgate (R) en Bukayo Saka.Beeld EPA
  19. Italië mag met chartervluchten 1000 fans meenemen naar finale

    De Italiaanse voetbalbond zal duizend fans vanuit Italië naar Engeland laten overvliegen voor de finale van het EK voetbal, zondag om 21 uur op Wembley in Londen. Italië en Groot-Brittannië bereikten woensdag een akkoord over de aanwezigheid van duizend fans.

    Die moeten in Londen toekomen met chartervluchten uit Milaan of Rome en mogen slechts twaalf uur in Groot-Brittannië blijven. Voor vertrek en bij terugkeer ondergaan ze een coronatest en terug in Italië moeten ze vijf dagen in quarantaine.

    Het wordt voor de Squadra Azzurra zondag de eerste EK-finale sinds 2012 toen Spanje met 4-0 te sterk was. Dinsdagavond namen de Italianen revanche op de Spanjaarden door een zege in de halve finale met strafschoppen (4-2). Na 120 minuten was de stand 1-1.

    De finale wordt voor Italië haar derde wedstrijd op Wembley, na de achtste finale tegen Oostenrijk (2-1 n.v.) en de halve finale tegen Spanje. In de twee voorgaande partijen konden enkel Italianen die in Groot-Brittannië wonen tickets aankopen. Voor deze fans zijn voor de finale opnieuw 6.500 toegangsbewijzen beschikbaar.

    De tegenstander van Italië in de finale wordt later op de avond bekend. Dan nemen Engeland en Denemarken het op Wembley tegen elkaar op in de tweede halve finale.

    Italiaanse fans tijdens de halve tegen Spanje. De Italianen wonnen uiteindelijk na een bloedstollende penaltyreeks. Beeld AP
  20. Engeland favoriet in halve finale EK tegen populair Denemarken

    Engeland begint in Londen om 21.00 uur als favoriet aan het duel met Denemarken in de halve finales van het EK. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate geniet thuisvoordeel en heeft in de voorgaande wedstrijden op het toernooi vertrouwen opgedaan.

    De Britten bleven ongeslagen in de groepsfase en toonden in de knock-outfase een stijgende vorm met overwinningen tegen Duitsland (2-0) en Oekraïne (4-0).

    Denemarken ging door de hartstilstand bij middenvelder Christian Eriksen in de eerste groepswedstrijd mentaal door een diep dal. Het wonderbaarlijke herstel van de oud-Ajacied vervulde de Deense selectie met kracht en inspiratie. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand haalde verrassend alsnog de knock-outfase waarin Wales (4-0) en Tsjechië (2-1) eraan moesten geloven.

    De Denen hebben door alle gebeurtenissen bij het EK de 'gunfactor', maar op Wembley zal toch vooral de thuisploeg worden toegezongen. Bij het duel zijn circa 60.000 toeschouwers welkom. De tweede halve finale staat onder leiding van het arbitrageteam van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie.

    De winnaar speelt zondag in de EK-finale tegen Italië, dat Spanje uitschakelde.

  21. Italië gaat naar de finale

    Het eerste finaleticket is voor Italië. De Italianen wonnen de penaltyreeks met 4-2. Olmo en de eerder fel bekritiseerde Morata misten voor Spanje, voor Italië kon enkel Locatelli niet scoren. Jorginho trapte de winnende elfmeter tegen de touwen.

    Het is voor Italië de vierde EK-finale. Enkel in 1968 in eigen land trok het land aan het langste eind. De tegenstander in de eindstrijd wordt de winnaar van de andere halve finale, woensdag tussen Engeland en Denemarken.

  22. Tweede verlenging afgefloten

    Geen doelpunten na het extra half uurtje, Spanje en Italië vechten het uit met penalty's.

  23. Spanning te snijden

    De spanning is te snijden op Wembley. Italië probeert uit de omknelling te geraken, maar Spanje laat weinig toe. Ook 'La Selección' creëert nu moeilijker mogelijkheden. Overal vallen ze neer met krampen. 

    Tot Italië plots twee keer oprukt. Berardi kan zelfs scoren, maar zijn doelpunt wordt terecht afgevlagd voor buitenspel. Een wake up-call voor de Spanjaarden.

  24. Gele kaart voor Rafael Tolói

    Olmo wilt voorbij Tolói gaan alsof die er niet staat. Het lukt hem bijna, maar de man van Atalanta legt de Spanjaard onder de graszoden: geel voor Tolói.

  25. Verlengingen

    Er is nog niks beslist in de eerste halve finale: de tweede helft is afgefloten bij een 1-1 gelijkstand. Italië leek er goed voor te staan na het doelpunt van Chiesa, maar Morata scoorde tien minuten voor het einde de gelijkmaker. Beide teams maken zich klaar voor de verlengingen.

  26. Weer Spanje

    De Spanjaarden maken het hun tegenstanders nu erg moeilijk. Bijna gingen ze er meteen na de gelijkmaker van Morata al overheen met een kopbal van Busquets. De bal gaat echter voorlangs. Even later mist een schot op doel van Moreno alle richting.

    Kort voor het einde voeren beide landen nog enkele wissels door. Voor Italië komt Manuel Locatelli voor Nicolò Barella en Andrea Belotti voor Lorenzo Insigne. Bij Spanje wordt César Azpilicueta vervangen door Marcos Llorente.

  27. Morata scoort

    De verdiende gelijkmaker is een feit. Olmo en Morata combineren prima op de korte ruimte en gaan als een mes door de Italiaanse boter. Morata faalt niet oog in oog met Donnarumma, in de korte hoek. Krijgen we verlengingen?

    Beeld Pool via REUTERS
  28. Nog meer wissels

    Nog twee wissels bij Spanje: Mikel Oyarzabal wordt vervangen door Gerard Moreno, en Koke maakt plaats voor Rodri.

    Aan Italiaanse zijde wordt Marco Verratti vervangen door Matteo Pessina, en Rafael Tolói neemt de plaats in van Emerson Palmieri.

  29. Wissels aan beide kanten

    Beide coaches voeren een wissel door. Bij Italië wordt Ciro Immobile vervangen door Domenico Berardi. Bij Spanje komt Álvaro Morata in de ploeg voor Ferran Torres.

  30. Federico Chiesa scoort: 1-0

    Italië komt op voorsprong. Laporte komt eerst nog prima tussen op Immobile, maar Chiesa raapt de bal op. De flankspeler kapt naar rechts en plaatst prima in de verste hoek. Simon is kansloos: 1-0 voor Italië.

    Federico Chiesa.Beeld AFP
  31. Gele kaart voor Sergio Busquets

    De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Sergio Busquets. Hij wordt bestraft voor een overtreding op Immobile.

  32. Einde eerste helft

    Aan het einde van de eerste helft is de stand nog altijd 0 - 0. Spanje was in de eerste helft de betere ploeg en kreeg de beste kansen, maar ook Italië kon een paar keer tegenprikken.

  33. Eerste helft afgetrapt

    Pedri heeft de eerste halve finale tussen Italië en Spanje op gang getrapt.

    Spanje start op Wembley zonder een klassieke diepe spits. Mikel Oyarzabal, de buitenspeler van Real Sociedad, speelt centraal voorin. Alvaro Morata en Gerard Moreno zitten op de bank.

    Morata stond dit EK bij alle wedstrijden aan de aftrap en scoorde twee keer. Er was echter ook vaak (felle) kritiek op hem voor het missen van verschillende grote kansen.

    Oyarzabal was in de kwartfinale tegen Zwitserland in de verlengingen tussen de lijnen gekomen. Hij bedankte zijn coach door in de penaltyreeks de beslissende vijfde strafschop binnen te trappen. Luis Enrique wisselde verder nog twee keer. Centraal achterin komt Eric Garcia in de ploeg ten koste van Pau Torres. En op linksbuiten speelt Dani Olmo in de plaats van Pablo Sarabia, die sukkelt met een spierblessure. 

    Bij Italië zijn er geen verrassingen. Leonardo Spinazzola, de linksachter die tegen de Rode Duivels een scheur in de achillespees opliep, wordt zoals verwacht vervangen door Emerson Palmieri. Verder starten dezelfde namen die vrijdag met een 2-1 zege de Rode Duivels uit het EK kieperden. Het sterke middenveld met Nicolo Barella, Jorginho en Marco Verratti moet opnieuw de lijnen uitzetten. Voorin bewees het trio Federico Chiesa, Ciro Immobile en Lorenzo Insigne eerder dit EK al zijn kunnen.

    Beeld AFP
    Beeld AFP
  34. Opstellingen bekend

    Opvallend: Alvaro Morata stond in iedere wedstrijd van Spanje in de basis, maar in de halve finale verrast bondscoach Luis Enrique door hem naar de bank te verwijzen. Oyarzabal komt in zijn plaats.

    Bij Italië vervangt Emerson de onfortuinlijke Spinazzola, die tegen België zijn achillespees scheurde. Voorts dezelfde namen als in de kwartfinale.

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. Wie wordt de eerste finalist?

    Spanje en Italië spelen vanavond vanaf 21 uur op Wembley in Londen de eerste halve finale van het EK. Vanwege de strenge coronaregels worden weinig supporters uit beide landen in de Engelse hoofdstad verwacht.

    Italië rekende in de kwartfinale af met België, Spanje had strafschoppen nodig tegen Zwitserland. Op basis van de tot nu toe behaalde resultaten op het EK gelden de Italianen licht als favoriet. Bondscoach Roberto Mancini wilde zover echter niet gaan. "We weten dat we een geweldige wedstrijd nodig hebben om te winnen. We staan ​​in een halve finale van het EK, een makkelijke tegenstander kom je dan niet tegen. Spanje is een buitengewoon team."

  36. Worden dit de volgende Rode Duivels?

    Het einde is nabij voor een deel van de gouden generatie. De Rode Duivels zijn aan vernieuwing toe. Het goede nieuws: er staat heel wat jong geweld klaar om zich in de gratie van de bondscoach te knokken.

    Lees meer

  37. Intimi over Romelu Lukaku: 'Zag je zijn goal tegen Finland? Die heb ik ’m vroeger váák zien maken'

    Mooi zijn ze, de goals van Romelu Lukaku (28) bij Inter Milaan en de Rode Duivels, onthutsend mooi. Maar hij hééft ze allemaal al eens gemaakt: vijftien jaar geleden, op een veldje in Wintam. We spraken met een handvol intimi van de opwindendste spits ter wereld, en leerde dat een groots en meeslepend leven met kleine dribbels begint. ‘Sinds hij in Milaan voetbalt, heeft zijn leven een dimensie bereikt die wij ons als gewone stervelingen niet kunnen voorstellen.’

    Lees het artikel

    Romelu Lukaku.Beeld AFP
  38. Eerste helft Oekraïne-Engeland eindigt op 0-1

    Na amper 4 minuten kon Harry Kane al de eerste goal maken. Zo eindigt de eerste helft op 0-1. 

    Vanavond spelen Engeland en Oekraïne de vierde en laatste kwartfinale in Rome. Engeland is door de uitschakeling van heel wat toplanden gebombardeerd tot grote kanshebber op de eindzege. Daarvoor moet de ploeg wel eerst Oekraïne kloppen. 

  39. Denemarken gaat door naar de halve finale

    Beeld Pool via REUTERS

    Denemarken wint met 1-2 van Tsjechië en gaat dus naar de halve finale. Die wordt gespeeld op woensdag 7 juli. De tegenstander kennen we later deze avond, na de kwartfinale tussen Oekraïne en Engeland. 

  40. Eerste helft Tsjechië-Denemarken eindigt op 0-2

    De eerste helft van de kwartfinale tussen Tsjechië en Denemarken is gespeeld. Denemarken staat voor met twee doelpunten. 

    De eerste goal was voor Thomas Delaney, vlak voor de rust zorgde Kasper Dolberg voor de 0-2. 

  41. Denemarken scoort in de eerste vijf minuten

    Na amper 5 minuten kan Denemarken de eerste goal maken, na een hoekschop. Delaney trapt de bal binnen. 

    In Baku is zonet de aftrap gegeven voor de derde kwartfinale. Denemarken en Tsjechië spelen er vanavond voor een plaats in de halve finale. 

    Beeld Pool via REUTERS
  42. ‘Hoe Doku speelde, dat heb ik Hazard de afgelopen drie jaar in de nationale ploeg niet zien doen’

    De Rode Duivels zijn gestrand in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap. En anders dan op het WK verdienen we deze keer ook geen schoonheidsprijs voor het geleverde spel. Toch was dit niet de laatste kans voor de Gouden Generatie, zegt sportjournalist Hans Vandeweghe.

    Lees hier het volledige artikel. 

  43. De schaduwcoach: ‘Als het hier niet lukt, dan wel op een groter toernooi. Een WK. Misschien niet vandaag, maar ooit’

    Frederik De Backer ziet wat u niet ziet tijdens het EK. Vandaag: het EK van de Rode Duivels. Lees hier zijn column.

    Beeld Photo News
  44. Buitenlandse pers zegt gouden generatie Rode Duivels vaarwel, al kon één man wél bekoren

    Opnieuw geen prijs voor de Rode Duivels. De Belgen verliezen met 1-2 van Italië op de kwartfinale van het EK voetbal. De buitenlandse media zagen een sterker Italië en stellen zich de vraag of België wel ooit gaat oogsten. ‘Het land bracht nooit eerder zoveel talent op de been, maar afgezien van een vracht complimenten heeft het niets tastbaars opgeleverd.’ Al kon één man wel bekoren.

    Bekijk het persoverzicht.

  45. Bondscoach Martínez wil niet bevestigen dat hij aanblijft: ‘Ik ga niets emotioneel zeggen’

    Het was geen ‘ja’ noch ‘neen’. Op de vraag hoe Roberto Martínez zijn toekomst zag bij de Rode Duivels, ontweek hij het antwoord. ‘Ik ben té ontgoocheld om hierover uitspraken te doen.’ De collega’s van Het Laatste Nieuws konden de bondscoach interviewen.

    Lees het interview: ‘Deze spelers verdienen deze uitschakeling niet.’

    Roberto Martínez coacht Dries Mertens.Beeld EPA
  46. Italië te sterk, te slim, te goed, te gehaaid: waarom België verloren heeft

    Net als vijf jaar geleden eindigt het Europees kampioenschap voor de Rode Duivels in de kwartfinale. Ook zoals in Frankrijk (toen in de groepsfase) was Italië te sterk, te slim, te goed, te gehaaid voor een weliswaar gehavend België. Deze Azzurri zijn samen met Engeland favoriet voor de eindwinst.

    Lees nu de analyse.

    Beeld BELGA