Valse pakjesbezorger probeert vergeefs voorzitter Cultuurraad op te lichten

© rdl

Dat de trukendoos van oplichters creatief gevuld is, bleek nog maar eens toen een valse pakjesbezorger donderdagmorgen aanbelde bij Hubert Topke in Lede. De man wou Topke laten betalen voor een pakje dat nooit besteld was.

RUDI DE KOKER

Hubert Topke, voorzitter van de cultuurraad, was verbaasd toen hij om 8.30 uur een man aan de parlofoon kreeg in het appartementsgebouw waar hij drie hoog woont. Die stelde zich immers voor als de postbode die een pakje bij zich had. “Normaal komt de postbode hier in de namiddag”, vertelt Hubert. “Meteen vroeg de pakjesbezorger om 25,10 euro te betalen. En in gepast geld, beklemtoonde hij. Hierop wou ik graag weten van wie dit pakje wel afkomstig was. De man antwoordde letterlijk dat het niet toegelaten was dit te melden. Uw naam en adres staat erop.”

Bij Topke begon argwaan te groeien. “Zelf verwachtte ik geen zending, maar misschien had mijn dochter wel iets besteld? Dus zei ik aan de pakjesbezorger dat ik even aan mijn dochter ging vragen of zij misschien een pakje bij ons had laten bezorgen.”

Dat bleek echter niet het geval, waarop de man zei dat hij niet veel tijd had want hij moest nog dertig pakjes afleveren die dag. Toen Topke terugkeerde naar de hal, zag hij het pakje liggen op de postzakken die Bpost wel vaker deponeert in de hal, die als verdeelpunt middenin een postronde fingeert. “Het pakje woog bijna niets. Het adres van de afzender kon ik niet ontcijferen. De man zei dat het niet toegelaten was een pakje in de handen te nemen voor er betaald was.”

Toen Topke vervolgens de zending weigerde, besloot de pakjesbezorger: “Dan stuur ik het terug als geweigerd.” Meteen daarna was hij verdwenen. Volgens Topke ging het om een man van rond de veertig. “Hij was blank en sprak Nederlands, maar kwam vrij agressief over”, aldus nog de cultuurraadvoorzitter.

De politie beseft dat oplichters steeds vindingrijker worden. “Maar in onze zone zijn we met dergelijke oplichterspraktijken nog niet vaak geconfronteerd”, aldus commissaris Marc Duquesne van de zone Erpe-Mere Lede.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen