Direct naar artikelinhoud
Bellen met...Hans Vandeweghe

‘Als de spelers niet rond Eriksen waren gaan staan, hadden we wellicht alles gezien’

Sportjournalist Hans Vandeweghe.Beeld Bob Van Mol

Na elke Duivels-match vertelt De Morgen-journalist Hans Vandeweghe wat hem is opgevallen. De klinische manier waarop de Duivels Rusland hebben overmeesterd, is alvast geruststellend voor de volgende wedstrijden. 

De hartstilstand van de Deense speler Christian Eriksen schokte iedereen. Wat vindt u van de manier waarop het incident in beeld is gebracht? 

“Het is nu niet dat ze er met een drone boven zijn gaan hangen. Maar je kon op een bepaald moment door de benen van de spelers die rond hem stonden wel zien dat de dokters hartmassage aan het geven waren. Dat hadden ze misschien beter niet getoond. 

“Je kon ook zijn echtgenote zien huilen. Dat beeld zal in alle jaaroverzichten terugkomen en zo wordt zij voor altijd herinnerd aan het moment waarop ze doodsangsten heeft uitgestaan. Ik begrijp dat de regie op dat ogenblik moeilijke keuzes moet maken over wat de camera’s kunnen tonen. Maar als de spelers niet rond hem waren gaan staan, hadden we wellicht alles gezien.”

Heeft de match tussen Denemarken en Finland, de volgende tegenstanders van de Rode Duivels, nog iets geleerd? 

“De Finnen waren in het begin van de match heel brutaal en maakten verschillende overtredingen. Daar gaan de Belgen wat voor moeten oppassen. Maar de Finnen zullen niet vol in de aanval gaan. Wanneer ze tegen België spelen, hebben ze ook al tegen Rusland gevoetbald. Na die match zullen we wat meer weten. Maar ik denk niet dat de Finnen gevaarlijk zijn. 

“De match donderdag tegen Denemarken wordt een heel rare wedstrijd. Natuurlijk voelen de Belgen mee met wat er gebeurd is. Ze gaan geen Deense spelers overhoop willen schoppen, want iedereen heeft medelijden met hen. Ik denk dat de Denen ook niet meer echt gaan kunnen voetballen.” 

Hebben de Rode Duivels nu echt getoond dat ze favorieten zijn voor dit EK? 

“Ze hebben getoond dat ze de geschenken van de Russen dankbaar in ontvangst kunnen nemen, al hebben ze die fouten in de verdediging niet afgedwongen. Ze hebben vooral getoond dat ze de match heel klinisch konden afmaken, door de Russen gewoon uit te spelen. Met een minimum aan inspanningen een maximum aan resultaat halen is natuurlijk wel eigen aan ploegen die ver geraken in het toernooi. Maar niet elk land gaat zulke cadeaus geven.” 

Kevin De Bruyne hoopt dat hij volgende wedstrijd al kan meedoen. Verwacht u iets van hem? 

“Gezien de ontwikkelingen van gisteren, zou ik De Bruyne nog laten rusten. Door de match gisteren hebben we nog een speler met een oogkasfractuur, Timothy Castagne. Dat is toch een serieuze blessure. Als het niet nodig is, zou ik De Bruyne donderdag tegen Denemarken nog niet opstellen en hem die extra rust gunnen. 

“Tenzij er ongelukken gebeuren wordt België in deze groep zeker eerste of tweede. Ook zonder De Bruyne lukt dat. Misschien zou ik hem eens even in de match brengen als het spel al gespeeld is, zodat hij zonder veel risico een beetje ervaring kan opdoen. Ik zou ook proberen om Eden Hazard eens een halve wedstrijd te laten spelen. Bondscoach Roberto Martinez weet wel hoe hij dat moet aanpakken.”