Industriebrand Gentse haven onder controle, maar hinder blijft mogelijk: “Verkoolde stukjes in de omgeving”

 ©  Twitter/Brandweerzone Centrum

Gent, Desteldonk -

Een vleesverwerkingsbedrijf in Desteldonk, in de Gentse haven, is in de nacht van zaterdag op zondag volledig uitgebrand. In de omgeving kan er zondag nog geur- en rookhinder zijn. Omwonenden melden verkoolde stukjes, afkomstig van de brand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Fien Lakiere

De gebouwen van het vleesverwerkingsbedrijf Hilton Foods in de Skaldenstraat zijn volledig in de as gelegd bij een brand. Omdat het gaat over koelcellen, veel isolatiemateriaal en plastic, veroorzaakte de brand sterke geur- en rookhinder tot in Gent-centrum, Destelbergen, Oostakker, Lochristi en Desteldonk. Zondagochtend was van ver een enorme zwarte rookpluim te zien.

 ©  IF

Rond 7 uur zondagochtend had de brandweer de brand onder controle, maar de brand woedt nog en er wordt nageblust om er zeker van te zijn dat smeulende stukken niet opnieuw vuur vatten. “Dat kan nog de hele dag rook- en geurhinder veroorzaken, dus houd indien nodig ramen en deuren gesloten”, meldt de brandweer. Het nablussen ging zondag de hele dag voort en zal ook zondagnacht worden voortgezet.

De politie zette de omgeving rond het gebouw af. Zondagnamiddag sloot de brandweer enkele extra kruispunten en straten af, om een grote waterlijn te kunnen leggen van het kanaal tot aan de bluswerken. De op- en afrit van de R4 Skaldenstraat, en onder meer de Skaldenstraat, Sagastraat, Bargiestraat, Zetterlingstraat, Belgicastraat en Adrien de Gerlachestraat werden deels afgesloten.

De brandweer was zondagmiddag nog steeds aan het blussen. ©  dvh

Er is ook sprake van rondvliegende stukjes afkomstig van de brand, klinkt het bij de brandweer. “We krijgen meldingen van verkoolde stukjes in de omgeving. Dat is geen asbest, maar isolatiemateriaal en plastic verpakking. We adviseren om die bij elkaar te vegen en af te koelen met water. Daarna mogen ze gewoon in de vuilnisbak.”

Drone ingezet

In het gebouw was voor zover bekend niemand aanwezig toen de brand omstreeks drie uur ’s nachts uitbrak. “Rond die tijd kregen we uit de omgeving meldingen van geurhinder, waarna we via metingen op zoek gingen naar de oorzaak. Rond halfvier bleek de hinder afkomstig van een uitslaande brand. De gebouwen stonden al in lichterlaaie toen onze ploegen aankwamen.”

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, maar het parket heeft een branddeskundige aangesteld. Er wordt mogelijk ook een drone ingezet boven het bedrijf, om een zicht te krijgen op eventuele overgebleven brandhaarden en de oorzaak van de brand.

 ©  dvh

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.