G7 hamert op mensenrechten in China en belooft miljard vaccins voor arme landen

Groepsfoto op de top van de G7, de zeven rijkste industrielanden, in het Britse graafschap Cornwall ©  REUTERS

In een gezamenlijk statement roepen de G7-landen China op om de mensenrechten te respecteren van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang en van prodemocratische demonstranten in Hongkong. Ook belooft de G7 een miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in armere landen.

elb, evg
Bron: belga, reuters

‘We zullen onze waarden uitdragen, onder meer door China op te roepen de mensenrechten en fundamentele vrijheden te respecteren, zeker als het over Xinjiang en de hoge graad van autonomie voor Hongkong gaat’, zei de G7 in een statement. China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang. In maart legden de Europese Unie en de Verenigde Staten China nog sancties op als gevolg van mensenrechtenschendingen.

Oeigoeren worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten. De regering in Peking ontkent dat te doen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed. Volgens mensenrechtenactivisten worden meer dan 1 miljoen Oeigoeren in deze ‘gevangenissen’ systematisch mishandeld.

De G7 roept China nog op om een tweede WHO-missie toe te laten die naar de oorsprong van de coronapandemie moet zoeken. De eerste WHO-missie werd door China sterk beperkt in zijn bewegingsvrijheid, wat internationaal tot wrevel leidde.

Tegelijker benadrukten de zeven de wil om met Peking te blijven samenwerken ‘wanneer dat in een gemeenschappelijk belang’ is. De Franse president Emmanuel Macron benadrukte dat de G7-club China ‘niet vijandig gezind’ is. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij geen conflict zoekt met China.

De G7 bestaat uit Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Ook de Europese Unie maakt er deel van uit.

‘Miljard vaccins voor arme landen’

De coronapandemie stond hoog op de agenda. De verdeling van de vaccins over de hele wereld, inclusief arme landen, is een groot pijnpunt. ‘Ik heb mijn ambtgenoten gevraagd om te helpen bij het voorbereiden en leveren van de nodige dosissen om de wereld tegen eind 2022 te vaccineren’, zei de Britse premier Boris Johnson daarover tijdens een persconferentie. ‘De leiders hebben zich geëngageerd voor meer dan een miljard dosissen.’

De vaccins zullen zowel door de landen zelf verdeeld worden, als via het verdeelprogramma Covax. Hoe de dosissen per land verdeeld zijn, zei Johnson niet. Eerder had hij aangekondigd dat de Britten zelf 100 miljoen dosissen uit de eigen overschotten zouden geven.

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel verwelkomde alvast het vaccinengagement. Tegemoetkomen aan de vraag naar vaccins was volgens hem een ‘prioriteit’ van de G7-top in Cornwall, aan de Britse westkust. ‘De partners hebben zich verenigd om de productie en levering van vaccins wereldwijd te versnellen’, aldus Michel.

‘Nieuw elan’

Volgens Angela Markel heeft het aantreden van president Joe Biden in de Verenigde Staten ‘een nieuw elan’ gegeven aan de werkzaamheden van de G7.

‘De verkiezing van Biden tot president van de VS betekent niet dat we geen problemen meer hebben in de wereld, maar we kunnen met een nieuw elan aan de oplossing ervan werken’, zei de Duitse bondskanselier, die een moeilijke relatie had met Bidens voorganger Donald Trump. De vorige bewoner van het Witte Huis stond sceptisch tegenover multilaterale fora als de G7.