Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagNederland-Oekraïne

Oranje verslaat Oekraïne na gekke tweede helft

Denzel Dumfries roept het uit na de late 3-2, in Amsterdam.Beeld ANP

Nederland heeft zondag op de eerste speeldag in groep C van het EK voetbal de punten thuisgehouden tegen Oekraïne. De wedstrijd in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA eindigde, na een knotsgekke tweede helft waarin alle doelpunten vielen, op 3-2.

Nederland begon voor de eigen fans met goede moed aan de partij en zette Oekraïne meteen onder druk, maar het vizier van Oranje stond niet op scherp. Oekraïne, dat met Roman Yaremchuk (AA Gent) en  Ruslan Malinovskyi (ex-KRC Genk), in de basis begon, herstelde gaandeweg ietwat het evenwicht. Toch bleven de grootste kansen voor Oranje. Wijnaldum en Dumfries kwamen dicht bij de 1-0, al bleef succes voor de rust uit.

In de tweede periode kon Nederland zijn kansen wel verzilveren. Wijnaldum (52.) trapte de rebound na een niet volledig weggewerkte voorzet zonder pardon binnen. Oekraïne stelde daar helemaal niets tegenover. Toen Weghorst (59.) net voor het uur de 2-0 nette, leek de partij gespeeld. De bezoekers drongen pro forma nog wat aan, maar gaven op geen enkel moment de indruk nog echt in de aansluitingstreffer te geloven.

Uit het niets scoorde Yarmolenko dan toch de 2-1, met een heerlijke krul van buiten de zestien in de kruising. Plots sloeg Nederland aan het bibberen. Yaremchuk profiteerde optimaal en kopte een vrije trap knap binnen. Toch was het nog niet gedaan. Dumfries scoorde met het hoofd de 3-2, daarbij zag de Oekraïense doelman Bushchan er niet te best uit.

Eerder zondag haalde Oostenrijk het in dezelfde groep tegen Noord-Macedonië met 3-1.

Volg alle ontwikkelingen rond het EK voetbal in onze liveblog.