Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Topmagistraat Johan Sabbe schuldig bevonden aan aanranding: waar ging die zaak precies over?

Johan Sabbe in het hof van beroep in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Topmagistraat Johan Sabbe is schuldig bevonden aan aanranding van zijn chauffeur en ongewenst seksueel gedrag. Hij krijgt 4 maanden cel met uitstel wegens zijn blanco strafblad en zijn professionele verdiensten. Dat heeft het Gentse hof van beroep maandagnamiddag beslist.

Sabbe werd eind juni 2020 op non-actief gezet nadat er een onderzoek tegen hem was gestart. Een vrouw die als chauffeur voor de magistraat had gewerkt, beschuldigde hem van ongewenst seksueel gedrag op het werk.

Waar gaat deze zaak precies over?

De Morgen schetst in dit artikel waar de rechtszaak precies over gaat. De procureur stuurde zijn chauffeur via WhatsApp een foto van zijn onderbuik of berichtjes als: “Weet niet of ik verliefd op je ben, maar ik ben fysiek erg aangetrokken tot jou.” Of: “De hunkering was te sterk. Ik vrees dat ik te ver ben gegaan.” Dat was op de verjaardag van C., kort voor kerst 2018. De procureur liet haar die dag via een zijweg een bos inrijden, deed haar stoppen en stak volgens C. zijn hand tussen haar benen.

Bij de behandeling van de zaak voor de tuchtrechtbank had Sabbe gesteld dat er niets tegen de wil van de vrouw was gebeurd, en hij verwees naar chatconversaties tussen hen.

Het parket-generaal in Gent voerde een onderzoek naar aanranding van de eerbaarheid en ongewenste seksuele intimiteiten op het werk, maar de tuchtrechtbank wachtte het resultaat niet af en en legde in oktober de schorsing op.