Artsenvereniging BVAS wil niet dat apothekers geneeskundige handelingen mogen stellen

 ©  ImageGlobe

Bron: BELGA

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) kant zich tegen een uitbreiding van de geneeskundige handelingen voor apothekers. De artsenvereniging heeft het over “een offensief om taken die wettelijk voorbehouden zijn aan artsen naar zich toe te trekken”.

Het idee om apothekers bepaalde geneeskundige handelingen te laten verrichten, stak onlangs opnieuw de kop op toen bleek dat er binnenkort wel eens een tekort zou kunnen zijn aan geneeskundig personeel in de vaccinatiecentra. Maar, als het van BVAS afhangt, zullen apothekers die eventuele gaten dus niet invullen.

“Een apotheker beschikt niet over de competenties die nodig zijn om een gezondheidsprobleem te behandelen in de context van de algemene gezondheidstoestand van de patiënt”, klinkt het. 

Daarom onderstreept het BVAS dat het plaatsen van vaccins, maar ook de screening van chronische ziektes, het recht om chronische medicatie te vernieuwen en de vrije aflevering van geneesmiddelen die momenteel aan een medisch voorschrift zijn onderworpen voorbehouden moeten blijven aan gediplomeerde artsen. “De apothekers zien voor zichzelf een positie weggelegd die vóór de eerstelijnszorg komt, een positie die hen de bevoegdheid geeft om te beslissen of een patiënt al dan niet een arts moet raadplegen”, klinkt het bij BVAS.

Het artsensyndicaat is echter van mening dat de rol van de apotheker ligt in het aanvullen van de arts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen