Direct naar artikelinhoud
NieuwsNavo-top

Navo-topman Jens Stoltenberg: ‘Geen ‘business as usual’ zolang Rusland internationale wetten niet respecteert’

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.Beeld EPA

‘Zolang Rusland de internationale wetten en zijn internationale verplichtingen en verantwoordelijkheden niet respecteert, kan er geen terugkeer zijn naar een ‘business as usual’’. Dat zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de 30 NAVO-landen maandag overeengekomen tijdens de NAVO-top in Brussel.

en

Rusland blijft de waarden, principes, vertrouwen en engagementen verbreken die zijn uitgeschreven in de documenten die de relatie tussen de NAVO en Rusland beschrijven, klinkt het in de gezamenlijke mededeling van de NAVO-lidstaten. “We hebben alle praktische burgerlijke en militaire samenwerking met Rusland opgeschort, terwijl we ook een open dialoog behouden.”

De NAVO-landen geven aan dat ze blijven reageren op de verslechterende veiligheidssituatie door de afschrikkings- en verdedigingspositie te versterken, onder meer door een geavanceerde aanwezigheid in het oostelijke deel van het Bondgenootschap, bijvoorbeeld in de Baltische staten. “De NAVO zoekt geen confrontatie en vormt geen bedreiging voor Rusland”, aldus de staats- en regeringsleiders, die benadrukken dat alle genomen beslissingen in overeenstemming zijn met de internationale verplichtingen.

Lees ook:

Kunnen onze kinderen vrij en veilig opgroeien terwijl China aan macht wint? Dat is de Biden-doctrine

Rusland stond, net als China, hoog op de agenda van de NAVO-top. De Amerikaanse president Joe Biden gaf tijdens een bilaterale ontmoeting met secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan dat de NAVO de nieuwe uitdagingen moet aanpakken die uit beide landen komen. Woensdag heeft Biden een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in het Zwitserse Genève.

Stoltenberg drukte eerder vandaag de hoop uit dat de verschillende bondgenoten een akkoord zullen vinden over de nieuwe, ambitieuze agenda voor de verdragsorganisatie, NATO 2030. Om die extra uitdagingen aan te pakken, zullen er meer middelen nodig zijn, zei Stoltenberg nog eens. Vrijdag bleek dat negen landen nu 2 procent van hun bnp aan defensie besteden. De NAVO legde die grens in 2014 vast als minimum voor de defensie-uitgaven. “We moeten meer samen investeren, dat toont ook de eenheid van onze alliantie”, zei Stoltenberg.