Direct naar artikelinhoud
AnalyseEconomie

Economie herstelt razendsnel van corona. ‘Veel positiever dan we hadden durven denken’

Pierre Wunsch, een optimistische gouverneur van de Nationale Bank.Beeld BELGA_INTERNAL

Alle lichten staan op groen voor een krachtig herstel. Tegen eind dit jaar al zou de Belgische economie de coronacrisis achter zich laten, zo blijkt uit de jongste prognoses van de Nationale Bank (NBB). Dat is veel sneller dan alle experts verwacht hadden.

Neen, de pandemie is nog niet helemaal van de radar verdwenen, maar toch ziet een optimistische gouverneur Pierre Wunsch voor dit jaar een economische groei van 5,5 procent. Dat is liefst 2 procentpunt meer dan bij de vorige prognose begin dit jaar. Voor 2022 gaat de Nationale Bank uit van een groei met 3,3 procent.

“De economie draait nu opnieuw op 96 procent van haar normale capaciteit”, zegt Wunsch. “Veel positiever dan we hadden durven denken.” En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Het vertrouwen van de consumenten én de bedrijven is hoog. De reden voor al dat vertrouwen en het daaruit voortvloeiend herstel zijn de vaccinaties. “We hadden gedacht dat de oplossing van de gezondheidscrisis pas in 2021-2022 zou komen, met het verdwijnen van het virus”, stelt Geert Langenus, de hoofdeconoom van de Nationale Bank.

De kater van de coronapandemie op onze economie was goed voor een krimp van 6,2 procent vorig jaar. Dat is fors, maar blijvende schade is wellicht niet aangericht, waardoor bedrijven en sectoren weer volop in gang zijn geschoten.

Dat is ook de stelling van Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. “Hoe groter de littekens, hoe groter de permanente schade. Maar ondanks de scherpste crisis sinds de Grote Depressie zou het deze keer wel eens anders kunnen zijn.” Omdat deze recessie er eentje was die van buitenaf kwam, door een virus. Een keertje dat virus bedwongen, kan de resetknop ingedrukt worden. “Massale overheidsinterventies hebben de toename van bedrijfsfaillissementen en werkloosheid getemperd”, bevestigt ook Peter Vanden Houte van ING. “Het eerste kwartaal zagen we al een stevig herstel, daarmee is de basis gelegd voor dit jaar.” 

Al zijn beide bankeconomen iets voorzichtiger met een groei van 4,8 procent, toch onderschrijven ze de analyse van de NBB. 

En dat alles is ook goed nieuws voor de werkloosheid. In eerdere prognoses hing de Nationale Bank nog een doemscenario van 100.000 ontslagen op. Daar gaat ze niet meer van uit. “De werkgelegenheid zal wellicht eind dit jaar een kleine dip tonen, wanneer het systeem van tijdelijke werkloosheid afloopt”, zegt Geert Langenus. “Maar het jobverlies zal eerder beperkt zijn.”

Inflatie

Eind goed al goed? Niet te snel. De Nationale bank houdt een slag om de arm. Een eventuele terugkeer van het coronavirus, of nieuwe varianten die alsnog het feestje kunnen komen bederven, zijn niet uitgesloten. Een ander euvel dat het herstel wat in de weg kan zitten, is de arbeidsmarkt. In verschillende sectoren is het nu al lastig om werknemers te vinden. Een bijkomend probleem is de logistieke aanvoerketen van de industrie die verstoord is. Met een tekort aan tal van grondstoffen en onderdelen. Dat leidt tot duurdere prijzen.

Daardoor zou de inflatie in België dit jaar uitkomen op 2,2 procent en in 2022 op 2,1 procent. Dit zal ook de loonkosten doen stijgen, door de automatische indexering. Maar volgens de Nationale Bank zou deze inflatieopstoot slechts tijdelijk zijn. Ook voor de Belgische overheidsfinanciën is er een positief effect door het krachtige herstel. Het begrotingstekort zakt hierdoor van -6,8 procent dit jaar naar -4 procent in 2022 en -4,5 procent in 2023.