Hoe de G7 China op verschillende manieren onder druk zet

De leiders de G7 (zeven vooraanstaande industriële landen: Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) hebben zondag China veroordeeld voor onder andere zijn schendingen van de mensenrechten en oneerlijke economische praktijken. Het is de krachtigste collectieve waarschuwing die de groep aan Peking heeft gestuurd sinds president Xi Jinping bijna tien jaar geleden aan de macht kwam.

In de slotverklaring op het einde van de jaarlijkse G7-top in het Brits Cornwall, werden zondag een aantal controversiële kwesties genoemd die Peking onder druk zetten. Zo werd het harde optreden in Hongkong, het binnendringen van Taiwan en het gebruik van dwangarbeid in Xinjiang bekritiseerd.

Dwangarbeid

‘We zijn bezorgd over het gebruik van alle vormen van dwangarbeid in wereldwijde toeleveringsketens, met inbegrip van door de staat gesteunde dwangarbeid van kwetsbare groepen en minderheden, onder meer in de landbouw-, de zonne- en de kledingsector’, aldus de leiders, verwijzend naar industrieën met toeleveringsketens die door Xinjiang hebben gelopen.

Ook ‘de eerbiediging van de mensenrechten en van internationale arbeidsnormen zijn van belang’, voegden ze daaraan toe. China heeft geen van de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie inzake dwangarbeid geratificeerd, een belangrijk knelpunt in het vastgelopen investeringsakkoord met de EU.

Oorsprong van corona

Daar lieten de leiders het niet bij. Er werd ook opgeroepen tot een nieuw internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus in China.

De Verenigde Staten en de Europese Unie vragen al langer om nog eens na te gaan hoe de pandemie is kunnen ontstaan, en of het mogelijk is dat het virus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. ‘De wereld heeft het recht te weten wat er gebeurd is om lessen te trekken’, zei voorzitter van de Europese Raad Charles Michel enkele dagen geleden nog.

(Charles Michel en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, namen ook deel aan de G7- top, namens de EU)

Roofzuchtige leningen

China’s wereldwijde investeringen in zijn Belt and Road-initiatief werden ook besproken. Het zou worden aangepakt met een alternatief project van 100 miljard dollar dat volgens de landen minder roofzuchtige leningen en betere klimaatnormen zal bieden.

De leiders beloofden een collectieve aanpak van ‘praktijken die de faire en transparante werking van de wereldwijde economie ondermijnen’.

De Amerikaanse president Joe Biden, die vandaag naar Brussel doorreisde, verklaarde zich achteraf ‘tevreden’ over de conclusies. De top was voor hem een internationale diplomatieke overwinning.

Lees ook:

Meer