‘Aantal kernwapens daalt niet langer’ (Sipri)

Wereldwijde uitgaven aan kernwapens stegen met 1,4 miljard dollar in 2020 © belga

De wereldwijde afname van het aantal kernwapens sinds het begin van de jaren negentig, lijkt te stagneren. Dat meldt het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri) maandag in een jaarlijks rapport. Er zouden volgens de onderzoekers zelfs signalen zijn van een toename.

‘De afname van nucleaire wapenmagazijnen, waar we aan gewend zijn geraakt sinds het einde van de Koude Oorlog, lijkt te nivelleren’, stelt onderzoeker Hans Kristensen van Sipri tegenover persbureau AFP.

De negen landen die nucleair bewapend zijn – de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea – hadden volgens een schatting van Sipri in totaal 13.080 kernwapens in hun bezit aan het begin van 2021. Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder, toen het 13.400 kernwapens betrof.

Dit aantal is echter inclusief kernkoppen die niet meer worden gebruikt en ieder moment ontmanteld worden. Zonder deze kernkoppen zijn er in totaal 9620 nucleaire wapens wereldwijd, tegenover 9380 vorig jaar.

Meer ‘operationeel’ ingezette kernkoppen

Ondertussen nam het aantal kernwapens dat wordt ingezet door operationele troepen toe van 3720 tot 3825. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om wapens die op raketten gemonteerd zijn of die op actieve legerbases worden bewaard. Volgens het rapport zijn de bewapende landen en andere landen bezig met ‘uitgebreide en dure nucleaire moderniseringsprogramma’s’. Het belang dat de landen hechten aan de wapens voor hun militaire strategieën lijkt toe te nemen. Dit is onder meer te zien bij Rusland en de Verenigde Staten, die samen meer dan 90 procent van de kernwapens bezitten. Beide landen zetten aan het begin van 2021 ongeveer 50 procent meer kernkoppen ‘operationeel in’ dan een jaar eerder.

Partner Content