Britse homomannen in monogame relatie kunnen nu bloed geven zonder drie maanden wachttijd

Vanaf vandaag kunnen Britse homomannen in een monogame relatie bloed doneren, zonder een bepaalde wachttijd te moeten respecteren. De nieuwe regel geldt in heel Groot-Brittannië. Ook nieuw is dat iedereen die anale seks heeft gehad met meerdere partners of een nieuwe partner zeker drie maanden moet wachten om bloed te mogen geven. Het geslacht van die potentiële donor speelt daarbij geen rol meer. 

Het is de eerste keer dat in Groot-Brittannië homomannen in een monogame relatie op gelijk welk moment bloed kunnen doneren. Dat kan zowel in Engeland, Schotland, Wales als Noord-Ierland. Tot nu moesten mannen die seks hebben met mannen altijd drie maanden wachten, na hun laatste seksuele contact. Die regel vervalt. In verschillende Britse donatiecentra stonden heel wat homomannen dan ook te popelen om de nieuwe regels in de praktijk om te zetten en bloed te geven.

Nieuw is dat er een wachttijd van drie maanden geldt voor iedereen die anale seks heeft gehad met nieuwe of meerdere partners in de voorbije drie maanden, en niet meer enkel voor homomannen. Die hernieuwde regel komt er na een advies van Fair (For the Assessment of Individualised Risk, red.), die vindt dat een meer individuele en genderneutrale bewoording eerlijker is, zonder dat de veiligheid van de bloedstalen hierdoor in het gedrang komt.

Deze vragen moeten Britse bloeddonoren nu beantwoorden:

  • Heb je in de voorbije drie maanden een seksueel overdraagbare aandoening gehad? (incl. gonorroe)
  • Heb je de voorbije drie maanden "chemsex" gehad? (dat is groepsseks, vaak onder de invloed van drugs of Viagra, om de seksuele ervaring nog te verbeteren, red.)?
  • Heb je de voorbije drie maanden met meerdere partners anale seks gehad, of heb je seks gehad met een nieuwe partner zonder condoom of andere voorbehoedsmiddelen?
Als het antwoord op een van bovenstaande vragen "ja" is, dan moet de bloeddoner in kwestie drie maanden wachten. 
 
Indien het antwoord op één van de volgende drie vragen "ja" is, dan is die persoon sowieso geen geschikte bloeddoner volgens de huidige veiligheidsmaatregelen.
 
  • Heb je geregeld anale seks met of zonder condoom, of zonder het gebruik van voorbehoedsmiddelen met meer dan één persoon?
  • Heb je ooit syfilis gehad?
  • Neem je hiv-remmers, gekend als "prep-medicatie"?

Hoe zit het in België?

In ons land mogen homomannen alleen bloed geven als ze al één jaar geen seksuele relatie hebben gehad. "Het uitgangspunt voor deze voorzorgsmaatregel is de veiligheid garanderen van de patiënt die bloed toegediend krijgt", staat te lezen op de website van het Rode Kruis Vlaanderen. 

In Nederland gelden vanaf 1 september dezelfde regels als in Groot-Brittannië. Bij onze noorderburen mogen vanaf dan ook homo's met een vaste partner bloed geven. 

Ook in ons land klinkt bij homomannen geregeld de roep om een versoepeling van de regels. Onder meer presentator Tom De Cock heeft met een emotionele en uitgebreide post op Instagram die vraag nog eens kracht bijgezet.

"Mijn trouwboekje is net zoveel waard als dat van iedereen, maar niet voor het Rode Kruis. Dit is het moment, pak dit onmiddellijk aan. Voortschrijdend inzicht, het is van alle tijden", zo klinkt het.

Meest gelezen