Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccin

Goed nieuws uit VK: vaccins Pfizer en AstraZeneca blijken heel goed te werken tegen deltavariant

Goed nieuws uit VK: vaccins Pfizer en AstraZeneca blijken heel goed te werken tegen deltavariant
Beeld Bob Van Mol

Goed nieuws van de Britse gezondheidsautoriteiten: de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca blijken zeer effectief te zijn tegen hospitalisatie (en wellicht ernstige ziekte) door de deltavariant, ook wel bekend als de Indiase variant van het coronavirus. 

Nieuw onderzoek van Public Health England (PHE) toont dat Pfizer voor 96 procent beschermt tegen ziekenhuisopname na twee doses en AstraZeneca voor 92 procent. Dat is vergelijkbaar met de effectiviteit tegen ziekenhuisopname door de alphavariant of de Britse variant van het virus.

Om te achterhalen in welke mate de vaccins beschermen tegen overlijden door de deltavariant moet nog verder onderzoek gedaan worden. Maar verwacht wordt dat dit ook zeer goed zal zijn.

Lees ook:

Ook in ons land is de besmettelijke deltavariant aan een snelle opmars bezig. Moeten ook wij ons zorgen maken?

Eén dosis

Bij het onderzoek waren ruim 14.000 patiënten met de deltavariant betrokken tussen 12 april en 4 juni. 166 moesten opgenomen worden in het ziekenhuis. Volgens eerder onderzoek van PHE was één dosis 17 procent minder effectief in het verhinderen van symptomatische ziekte door de deltavariant dan bij de alphavariant.

Volgens de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock bewijst de studie hoe belangrijk een volledige vaccinatie is. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is ook opgetogen over de resultaten. “Goed nieuws! Onderzoek uit het VK geeft aan dat de vaccins die ons moeten beschermen tegen COVID-19 ook zéér effectief zijn tegen de Delta-variant. Hoe meer gevaccineerden, hoe beter we onszelf en elkaar beschermen.”

Twitter bericht wordt geladen...

In het Verenigd Koninkrijk is de deltavariant intussen de dominante. In België is is hij volgens het meest recente bulletin van gezondheidsinstituut Sciensano nog maar goed voor 3,9 procent van alle besmettingen, maar dat aantal lijkt wel te stijgen. Experts vrezen dat hij ook bij ons dominant zou kunnen worden.