Direct naar artikelinhoud
Vier vragenGeert Molenberghs

De vaccinatiebereidheid in ons land stuwt ons richting wereldtop

Geert Molenberghs: ‘Wat heel hoopgevend is, is de enorme vaccinatiebereidheid onder jongeren. Dat zal voor België ongetwijfeld voordelig zijn.’Beeld Photo News

Dalende coronacijfers, versoepelingen en een vaccinatiegraad die steeds steiler omhoog gaat. Het wordt elke dag aangenamer om de ooit zo verontrustende cijfers te volgen. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) prikken we onszelf stilaan richting wereldtop.

We gaan de meest intensieve vaccinatieweken tegemoet. Waar kan het nog mislopen?

Molenberghs: “Het is belangrijk om te zeggen dat het nu zeer goed gaat. Zeker in Vlaanderen halen we bijzonder gunstige cijfers. Wanneer we kijken naar de oudere, kwetsbare groepen scheren we hoge toppen wanneer het gaat om toegediende vaccins. We moeten wel goed in de gaten houden dat iedereen zijn tweede prik krijgt. Want pas na een tweede injectie geniet iemand optimale bescherming. Tegen de achtergrond van varianten zoals de deltavariant blijft dat noodzakelijk. Ook tegen mensen bij wie vakantieplannen de tweede prik doorkruisen zou ik zeggen: haal die prik als je kan

“Tot voordien waren de leveringen de onzekere factor. Met Pfizer hebben we intussen een stevige ruggengraat gekregen. Sinds enige tijd zijn ook de AstraZeneca-leveringen stabieler geworden. Al kan een hapering nog steeds voorvallen. Er heerst ook ongerustheid of er binnenkort wel nog genoeg vrijwilligers zullen zijn in de vaccinatiecentra. Maar dat is eerder een ‘routinezaak’ zoals bij bloed geven. In de zomer is het nu eenmaal moeilijker om mensen aan te sporen voor vrijwilligerswerk. Al maak ik me daar nog niet meteen grote zorgen. De motivatie van de Vlaming om mee te helpen, is erg groot. Voorbeeldig zelfs.”

Vanaf deze week kunnen personen onder de 41 zich ook vrijwillig met Johnson & Johnson laten inenten. Hoe zal dat de vaccinatiecampagne beïnvloeden?

“Op korte termijn zal dat weinig effect hebben. Momenteel is het Johnson & Johnson-vaccin ook niet het meest gebruikte vaccin. Toch wil ik jonge mensen geruststellen. Het is een uitstekend vaccin. Wie kijkt naar de balans tussen de risico’s en voordelen van Johnson & Johnson zal zien dat de voordelen opwegen. Slechts wanneer iemand erg jong is en er heel weinig viruscirculatie is, vermindert het voordeel wat. Maar zo liggen de kaarten niet. Bovendien heb je er ook maar één prik van nodig, wat erg handig is.”

Waarom zakt het tempo binnen twee weken terug?

“Dat heeft te maken met de geleverde aantallen die dan ook afnemen. België zet zo snel mogelijk alle beschikbare vaccins in, waardoor we binnen twee weken al een fraaie vaccinatiegraad zullen bereiken.

“In die wat tragere weken komen sowieso veel tweede prikken aan bod. Wat heel hoopgevend is, is de enorme vaccinatiebereidheid onder jongeren. Dat zal voor België ongetwijfeld voordelig zijn.”

België geldt momenteel als snelste prikker van de EU. Behoren we binnenkort ook tot de wereldtop?

“Israël inhalen wordt een lastige karwei. De Verenigde Staten halen we waarschijnlijk wel in. Wij zitten nog op kruissnelheid waar de VS net begonnen te vertragen. Op langere termijn ben ik ervan overtuigd dat we tot de wereldtop qua vaccinatie zullen horen. Samen met de Scandinavische landen hebben wij een ongelooflijk hoge vaccinatiebereidheid. Zo zullen we zeker bovenaan het lijstje van vaccinatielanden komen.”