Direct naar artikelinhoud
NieuwsFamiliaal geweld

Nieuwe campagne hulplijn 1712 richt zich tot plegers familiaal geweld

Nieuwe campagne hulplijn 1712 richt zich tot plegers familiaal geweld
Beeld Shutterstock

‘Mijn kinderen slaan, ik mag dat echt niet meer doen.’ Met een opmerkelijke marketingcampagne richt hulplijn 1712 zich voor het eerst tot plegers van familiaal geweld. Sinds de coronacrisis stijgt het aantal meldingen van fysiek geweld. De actie moet dat cijfer doen dalen.

Een zoon die zijn dementerende moeder haar medicatie ontzegt, een vrouw die haar kinderen opsluit in de badkamer of een man die zijn partner vernedert. De nieuwe campagne van hulplijn 1712 vertelt de verhalen van mensen die uit onmacht of stress familiaal geweld plegen. Zo wil de organisatie geweldplegers die in een soortgelijke situatie verkeren, overtuigen om contact op te nemen met professionele hulpverleners.

Volgens Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van 1712, zorgde de coronacrisis voor een fikse toename van het aantal meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling. In 2019 kreeg de hulplijn 5.409 oproepen binnen, vorig jaar waren dat er 8.059. “Onderzoek toont aan dat plegers van familiaal geweld niet makkelijk de stap naar hulpverlening zetten. In de eerste plaats omdat ze zich over de feiten schamen, maar vaak ook omdat ze zichzelf niet als geweldpleger zien. De verhalen uit de campagne zijn daarom erg concreet. Sommige mensen zullen zich er plots in herkennen.”

Luisterend oor

1712 wil mensen die uit onmacht of stress familiaal geweld plegen niet diaboliseren, maar keurt het geweld wel af. Tijdens gesprekken biedt de organisatie een luisterend oor en geven professionele hulpverleners tips mee om dergelijke situaties te vermijden. Daarnaast kan de organisatie de pleger doorverwijzen naar andere instanties als het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling of het Centrum Algemeen Welzijnswerk. 

Volgens Van de Voorde zorgen de campagnes van 1712 ervoor dat slachtoffers en plegers van geweld sneller hulp zoeken: “In maart lanceerden we een kleinschalige campagne rond partnergeweld en we kregen die maand meteen 874 oproepen binnen. Dat toont aan dat onze acties wel degelijk nut hebben.” 

De campagne richt zich niet tot mensen die instrumenteel geweld plegen of anderen misbruiken om ze te manipuleren: “Narcisten die naar geweld grijpen, hebben vaak een gebrek aan zelfinzicht. Het zou weinig zin hebben om ons in een campagne tot hen te richten, want we weten uit onderzoek dat zij bijna nooit op eigen initiatief professionele hulp voor hun problemen zoeken”, zegt Van de Voorde.