Vier vragen aan Paul De Grauwe over snel economisch herstel: “Heel goed nieuws voor de belastingbetaler”

 ©  DBA

Tegen eind dit jaar heeft de economie de coronacrisis al verteerd, meldt de Nationale Bank. Wat betekent dit nieuws voor ons als consument? We vroegen het Paul De Grauwe, professor economie aan de London School of Economics.

Tim Van Roey

Bent u verrast dat het economisch herstel er sneller komt dan gedacht?

“Helemaal niet. Mijn voorspelling was al dat het economisch een fantastisch jaar zou worden. Het verrast mij eerder dat de Nationale Bank verrast is. Zodra de mensen het vertrouwen terugvinden wanneer de pandemie achteruitgaat, gaan ze enorm veel consumeren. Er is het voorbije jaar ook veel gespaard. We mogen dan ook een consumptieboom verwachten.”

Wie mag de pluim op zijn hoed steken?

“Dit goede nieuws komt er door een combinatie van factoren. Het cruciale is de evolutie van de coronacijfers. En de vaccinatiecampagne die loopt als een trein. Wat ook belangrijk is geweest: zowel nationale als Europese overheden hebben de economie ondersteund. Horecazaken hebben bijvoorbeeld steun gekregen. Dus ook het beleid verdient een pluim. Als bedrijven overkop gaan, kunnen ze moeilijk weer heropleven. De combinatie van massale economisch-financiële steun en de goedlopende vaccinatiecampagne zorgt ervoor dat we uit dit economisch moeras kunnen geraken.”

Staan echte alle lichten nu op groen? Wat kan er nog roet in het eten gooien?

“Ik ben optimistisch gestemd, maar ik ben ook geen viroloog natuurlijk. Er zijn nog altijd risico’s met bijvoorbeeld de nieuwe virusvarianten. Over inflatie – een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten – maak ik me dan weer geen zorgen. De inflatie is de laatste jaren te laag geweest. Een lichte stijging is dus geen probleem. De meeste lonen en wedden zijn immers geïndexeerd, waardoor de meeste mensen dat niet gaan voelen. Als de inflatie te hoog zou worden –vijf of tien percent – dan moeten we iets gaan doen, maar twee of drie percent gedurende twee jaar? Daar is niks mis mee.”

Is dit nu goed nieuws voor de begroting, de overheidsschuld en dus de belastingbetaler?

“Dit is zeker goed nieuws voor de belastingbetaler. Overheden hebben tekorten opgestapeld, waardoor ze nieuwe obligaties moesten uitgeven. Maar ze hebben daar nul procent interest op moeten betalen. Soms was de interest zelfs negatief. Die obligaties hebben hen dus niks gekost. Wij gaan er dan ook niet voor moeten betalen. Aangezien de inflatie stijgt, zal de last van de obligaties ook minder zwaar worden.” (tvr)