Direct naar artikelinhoud
NieuwsBiden in Brussel

President Joe Biden heeft België verlaten, morgen ontmoeting met Poetin

Koning Filip (R) ontving vandaag Amerikaans president Joe Biden (C) op het Paleis, in het gezelschap van premier De Croo.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagnamiddag, na een kort bezoek van minder dan 48 uur, België verlaten. Op de militaire luchthaven van Melsbroek stapte hij rond 15.00 uur op het vliegtuig richting Genève, waar hij woensdag de Russische president Vladimir Poetin zal ontmoeten.

De bijeenkomst in de Zwitserse stad Genève zal meteen de laatste halte vormen van Bidens eerste buitenlandse reis als Amerikaans president. Poetin en Biden zullen er onder meer praten over de spanningen in Oekraïne en Wit-Rusland, de opsluiting van opposant Aleksej Navalny en de cyberaanvallen die aan Rusland worden toegeschreven. Het voornaamste doel van de ontmoeting is volgens het Witte Huis de relaties tussen de beide landen “stabieler en voorspelbaarder” te maken. 

De twee staatshoofden zullen na afloop apart de media toespreken. Een gezamenlijke persconferentie - zoals Donald Trump en Vladimir Poetin deden in 2018 - zal normaal gezien niet plaatsvinden

Biden bij Koning Filip

Eerder vandaag werd de Amerikaanse president nog verwelkomd door Koning Filip op het Paleis, met een kort videomoment voor de camera in het gezelschap van premier De Croo. First lady Jill is er vandaag niet bij, ze is al terug naar huis. Wel is Biden vergezeld door zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Ook de Belgische premier Alexander De Croo en diens eigen minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès zijn van de partij.

De twee hebben elkaar al eens ontmoet. Dat was in 2011 toen Filip nog kroonprins was en Biden vicepresident onder Barack Obama. Toenmalig prins Filip bracht met zijn vrouw Mathilde een bezoek aan het Witte Huis als onderdeel van een grote Belgische handelsmissie aan de VS. Het verhaal gaat dat Filip liever Obama wilde ontmoeten, maar het protocol liet dat niet toe omdat Filip nog geen staatshoofd of regeringsleider was.

Nadat Filip in 2013 koning was geworden, hebben koningin Mathilde en hijzelf Obama wel ontmoet, onder meer toen die in 2014 in Brussel was. Het koninklijk paar ontving in 2017 ook Donald Trump en diens vrouw Melania in het paleis.