Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraël

Groeiende onrust in aanloop naar rechtse ‘vlaggenmars’ in Israël

Ter illustratie.Beeld AFP

Een geplande vlaggenmars van rechtse Israëliërs zorgt in Israël en de Palestijnse gebieden voor groeiende onrust. Het Israëlische leger heeft volgens lokale media de luchtverdediging versterkt, maar zou niet verwachten dat Hamas daadwerkelijk raketten gaat afvuren vanuit de Gazastrook.

Nationalistische Israëliërs willen dinsdag door Jeruzalem trekken. Palestijnse groepen zien dat als een provocatie en hebben geëist dat de tocht wordt afgeblazen. Premier Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit zei op Twitter dat het gevaarlijke gevolgen kan hebben als "extremistische joodse kolonisten een vlaggenmars mogen houden in het bezette Jeruzalem".

Ook de Hamasbeweging sprak zich fel uit tegen de mars. "De vlaggenmars is als een explosief dat een nieuwe campagne om Jeruzalem en de Al-Aqsamoskee te beschermen zal doen ontvlammen", citeerde nieuwssite Times of Israël uit een verklaring van Hamas, dat vorige maand nog een bloedig conflict uitvocht met Israël. Dat ging gepaard met grootschalige raketbeschietingen en bombardementen.

Dilemma

De kwestie plaatst de nieuwe regering van Israël voor een dilemma. Premier Naftali Bennett, zelf een rechtse nationalist, wordt gesteund door een coalitie van linkse, rechtse en centrumpartijen. Als de mars op last van de autoriteiten wordt afgeblazen, kan dat leiden tot kritiek van zijn rechtse rivaal Benjamin Netanyahu dat wordt gecapituleerd voor Hamas. Dat heeft Palestijnen ook opgeroepen om deelnemers aan de tocht te confronteren.

Lees ook

De helft van Israël houdt zijn hart vast nu ‘koning Bibi’ het pluche verlaat, de andere helft is opgelucht

De verhalen achter de cijfers: de kinderen die omkwamen bij de oorlog tussen Israël en Hamas

De regering-Bennett lijkt vooralsnog niet op de rem te trappen. De nieuwe minister van Veiligheid Omer Barlev zei maandag dat de tocht gewoon kan doorgaan. Hij noemde het belangrijk dat in een democratie gedemonstreerd kan worden en zei de aanbevelingen van de politie te volgen.