Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRacisme

Racistisch geweld in Ninove tegen vrouw met hoofddoek: ‘Ernst was voor politie niet meteen duidelijk’

Racistisch geweld in Ninove tegen vrouw met hoofddoek: ‘Ernst was voor politie niet meteen duidelijk’
Beeld Illias Teirlinck

Een kassierster is in Ninove bespuwd en moedwillig aangereden omdat ze een hoofddoek droeg. Volgens haar weigerde de lokale politiezone haar klacht, maar dat ontkent de politie van Ninove. ‘De ernst was voor onze politie niet helemaal duidelijk’, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open Vld).

Volgens Le Soir is Nisrine, een 19-jarige, tweetalige Brusselse,  vrijdag in Ninove aangevallen door een autobestuurder op de parking van de supermarkt waar ze werkt als kassierster. Nisrine, die anoniem wil blijven, bevestigt het verhaal aan De Morgen.

Nisrine kwam vrijdag toe voor de late shift bij de supermarkt. Ze was iets te vroeg en wachtte op een stoeltje aan de ingang. Een auto reed tot bij haar en de bestuurder liet zijn venster zakken.

“Hij begon me te beledigen: ‘hoer, slet, doe die sluier van je hoofd, ga weg, ga terug naar je land’”, zo vertelt Nisrine in Le Soir.

Vervolgens spuwde de man in Nisrines gezicht. Ze is opgestaan en weggestapt, in de tegengestelde richting van de pijl die de autobestuurder moet volgen. Ze hoopte dat hij zou wegrijden, maar hij zette zich in achteruit en reed haar aan.

Een nummerplaat heeft Nisrine in de verwarring niet kunnen onthouden. Ze omschrijft de dader als iemand van rond de 50 jaar, zwaargebouwd en met een snor, in een grijze Volkswagen Polo. Ze vroeg de camerabeelden van de parking op, maar daarop zou slechts een deel van de parking te zien zijn, en niet de feiten waarvan sprake.

Politie van Ninove

Nisrine heeft vrijdag nog gewoon haar shift gedraaid en wou op zaterdag, vergezeld van haar vader, een klacht tegen onbekenden neerleggen, maar de politie van Ninove zou dat hebben geweigerd. “Daar zeiden ze ons dat er een medisch attest nodig was”, zegt Nisrine bij Le Soir. “Ik legde uit dat ze op zijn minst al mijn verklaring konden afnemen en een beschrijving van de dader (...), maar neen, ze konden niets doen zonder medisch attest.”

Die namiddag nog gaat Nisrine met haar vader naar een Brusselse politiezone. Die neemt de klacht wel op. Volgens dat proces-verbaal meldt Nisrine zich aan voor poging tot moord en racisme. 

“Het is niet zo dat onze politie niet bereid was om aandacht te schenken aan het incident”, zegt burgemeester De Jonge. Na een overleg met de korpschef op dinsdag zegt de burgemeester dat de agenten het medisch attest niet als voorwaarde stelden, maar als een aanbeveling. 

“Het onthaal van politiezone Ninove werkt sinds een jaar op afspraak, zoals talrijke politiezones”, aldus De Jonge. “Er is gevraagd om terug te komen met een afspraak en liefst met een medisch verslag. Dat is anders overgekomen.”

Aangewezen?

Was het sowieso wel aangewezen om in dit geval iemand te laten terugkeren op afspraak?

“Een ernstig incident moet onmiddellijk behandeld worden”, zegt De Jonge. “De ernst was voor onze politie niet helemaal duidelijk. Die inschatting is misschien verkeerd gebeurd, maar onze politie heeft hen niet wandelen gestuurd of geweigerd om een pv op te stellen. Onze politie is niet racistisch, we betreuren dit misverstand.”

Aan Franstalige kant is de verontwaardiging in de politiek groot. DéFi-voorzitter François de Smet verbaast zich op Twitter over “de “passiviteit van de politie van Ninove”. De PS noemt die passiviteit “ontoelaatbaar”. 

Aan Vlaamse kant noemt Fourat Ben Chikha, fractieleider van Groen in de Gentse gemeenteraad, het een “islamofobe aanslag op haar leven. De passiviteit daarbij van de politie in Ninove bij aangifte is ronduit schandalig. Racisme mag niet onbestraft blijven.”  

Het voorval voor de supermarkt in Ninove vindt plaats op een moment dat politici al wekenlang discussiëren over een verbod op hoofddoeken voor ambtenaren met een publieke functie. 

“Pleiten voor een neutrale dienstverlening en intussen mensen onrespectvol behandelen kan niet”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Dat geldt voor elke overheidsdienst, ook voor de politie. Ik laat me informeren over de feiten en zal opvolgen of de gepast stappen gezet worden.”