woensdag 16 juni 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dirk Bracke schreef in 28 jaar tijd veertig boeken.  BDW

LITERATUUR

Succesvolle en populaire jeugdauteur Dirk Bracke (68) overleden

Afscheid van Dirk Bracke, de man die schreef voor wie niet wilde lezen

BRUSSEL

Je moést hem lezen, om er een boekbespreking over te maken in het middelbaar. Maar vanaf de eerste bladzijde ging er voor ontelbaar veel tieners plots een wereld open die ze niet kenden: die van drugs, aids, prostitutie of bendegeweld. Dirk Bracke (68), één van de meest succesvolle jeugdauteurs van Vlaanderen, is gisteren overleden na een slepende ziekte.

LEES OOK. Vlaamse ministers Jan Jambon, Benjamin Dalle en Hilde Crevits eren Dirk Bracke

“Lezen suckt”. Dat vond regisseur Adil El Arbi toch. Tot hij in het tweede middelbaar van het Antwerpse Sint-Jan-Berchmanscollege een boekbespreking moest maken. Er stond zoals in elke klas in elke middelbare school destijds een boek van Dirk Bracke op de lijst. Arbi las Straks doet het geen pijn meer in twee dagen uit. “Het verhaal had mij helemaal opgeslorpt.”

Zo is het exact gegaan bij ontelbaar veel tieners die op school een boek van Bracke voorgeschoteld kregen. Door de onderwerpen - drugs, prostitutie, geweld, incest. Door de harde, directe schrijfstijl die sommige schokkende scènes voor altijd in je geheugen krasten. Bracke schuwde de controverse en maatschappelijke problemen niet: “Hij bouwde een wereld op die hij tot in de details onderzocht had en zoog je meteen naar binnen”, zegt Hans Herbots. Hij verfilmde in 2010 het boek Het Engelenhuis en maakte er Bo van. “Ik schrok er zelf van hoeveel jongeren het verhaal kenden toen ik mijn verfilming maakte”, zegt Herbots. “Hij was echt een schrijver die de massa bereikte, vooral dan mensen die niet gewend waren om te lezen, of dat niet van plan waren.”

Gezondheidsproblemen

Bracke, die afkomstig was uit Stekene, schreef in 28 jaar tijd veertig boeken, naar schatting verkocht hij er zo’n 800.000 exemplaren van. Hij kampte al een jaar met gezondheidsproblemen. Een paar maanden terug had hij al bekendgemaakt dat hij het schrijven voor bekeken moest houden. “Een moeilijke beslissing”, zei hij zelf in februari. “Maar het lukt me niet meer om me lang te concentreren. Schrijven is uitgesloten nu.”

  bfs

Bracke laat een vrouw en twee kinderen achter. Hij was nog aan het werk aan Chicago, maar die jeugdroman zal onafgewerkt blijven. Hij zal ook nooit de verfilming van Straks doet het geen pijn meer zien. Adil El Arbi was zo verslingerd aan dat boek dat hij het volgend jaar gaat verfilmen. Eerder verfilmde hij samen met Bilall Fallah ook al Black.

“Hij vond dat schitterend”, zegt Herbots. “Hij trok heel vaak naar scholen, om lezingen te geven. In de zaal zaten dan een pak verveelde pubers. En nadien waren ze allemaal overtuigd om te beginnen lezen.”

LEES OOK. Jeugdauteur Dirk Bracke op 68-jarige leeftijd overleden

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws