Direct naar artikelinhoud
UpdateCoronavaccins

Stormloop van tienduizenden mensen op vaccinlijst voor Johnson & Johnson, ook tieners kunnen niet wachten

Illustratiebeeld.Beeld AFP

Al meer dan 45.000 Vlamingen tussen 18 en 40 jaar hebben zich sinds dinsdag vrijwillig kandidaat gesteld voor een vaccin van Johnson & Johnson. Dat meldt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook 9.000 16- en 17-jarigen hebben zich inmiddels ingeschreven voor de vaccinatiereservelijst via Qvax.

Op een dag tijd hebben al ruim 45.000 volwassenen jonger dan 41 zich kandidaat gesteld voor Johnson & Johnson. “Het was de juiste keuze om J&J vrijwillig aan te bieden”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op Twitter. Wie zich kandidaat wil stellen, moet wel eerst de beschikbare informatie over het Johnson & Johnson-vaccin doornemen. Die omvat onder meer een risico-batenanalyse waarin de kans op de uiterst zeldzame bijwerking van bloedklonters in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes wordt afgewogen tegen de individuele baten van een coronavaccin.

Daarnaast kunnen vanaf dinsdag nu ook 16- en 17-jarigen zich inschrijven op Qvax. Zij komen (nog) niet in aanmerking voor Johnson & Johnson, maar kunnen op die manier wel een vrijgekomen plaatsje voor het Pfizer-vaccin innemen. Normaliter komen 16- en 17-jarigen pas helemaal achteraan de vaccinatiecampagne aan de beurt. Intussen hebben ook al zowat 9.000 jongeren zich hiervoor aangemeld. 

Lees ook: Eerste prik met AstraZeneca en tweede met Pfizer: goed idee?

“Ik denk dat ze grote ogen gaan trekken in het zuiden van het land”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid in Het Laatste Nieuws. “Vlaanderen geeft mensen tussen 18 en 41 jaar zelf de keuze of ze een J&J-spuitje willen of niet, nu duidelijk is dat de bijwerking met bloedklonters en lage bloedplaatjes heel zeldzaam is. In Wallonië hebben ze het moeilijk met het idee dat de inschatting van risico's wordt overgelaten aan de mensen zelf. Men houdt er vast aan de leeftijdgrens.”

Dat het storm loopt op de vaccins, noemt Moonens logisch. “Het geeft de jongeren toch een aantal voordelen. Nu kunnen we de festivalweides deze zomer een stuk veiliger maken.”