‘Bitcoin kan de economie van El Salvador volledig doen instorten’

Steve Hanke, professor toegepaste economie aan de Johns Hopkins University, heeft gewaarschuwd dat El Salvadors recente invoering van Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel ervoor kan zorgen dat de economie van het Centraal-Amerikaanse land volledig implodeert.

Steve Hanke diende van 1981 tot 1982 als een senior econoom in de administratie van Amerikaans president Ronald Reagan. Hanke heeft BTC eerder omschreven als een speculatief activum ‘met een fundamentele waarde van nul’, en in april tweette de 78-jarige het volgende: ‘cryptomunten zijn de toekomst van geld. Bitcoin is dat niet.’

‘In een woord: dom’

In een gesprek met financiële nieuwsstream Kitco News op 15 juni, merkte de universiteitsprofessor op dat ‘BTC-hodlers’ (houders van cryptomunten die onder geen beding willen verkopen, red.) uit regio’s zoals Rusland en China zich nu zouden kunnen richten op El Salvador om hun holdings te verzilveren – om in wezen het land van zijn Amerikaanse dollars te beroven:

‘Het heeft de potentie om de economie volledig te laten instorten, omdat alle dollars in El Salvador kunnen worden opgezogen en er geen geld meer in het land is. Ze hebben geen eigen munt.’

Tijdens het interview beschreef de econoom de verkozen volksvertegenwoordigers in El Salvador die voor de Bitcoin-wet van president Nayib Bukele stemden als ‘in één woord dom.’ Hij vroeg zich af hoe BTC zou kunnen functioneren als wettig betaalmiddel in dagelijkse transacties, in een land waar de meeste burgers vertrouwen op contant geld.

‘Je gaat je taxirit niet betalen met een Bitcoin. Het is belachelijk (…) Zeventig procent van de mensen in El Salvador heeft niet eens een bankrekening,’ zei hij.

‘Duistere krachten’

Professor Hanke speculeerde dat ‘hier duidelijk duistere krachten achter zitten’, die Bitcoin zouden gebruiken om Amerikaanse dollars uit El Salvador in handen te krijgen.

De econoom omschreef overmakingen over de grens in Bitcoin ook als ‘onzinnig’, omdat het activum volgens hem direct in dollars moet worden omgezet om het te kunnen gebruiken.

‘Als oma in El Salvador op haar geld zit te wachten en jij wilt Bitcoin versturen, dan is dat prima, maar wat moet ze dan doen? Ze moet naar de geldautomaat om dollars te halen, want dat is de enige manier om iets te kunnen kopen,’ zei Hanke. 

JP Morgan

Eerder verwoordde de Amerikaanse grootbank JP Morgan soortgelijke bedenkingen, weet Cointelegraph, maar in meer gematigde bewoordingen. De financiële instelling schreef in een client note dat het moeilijk was om ‘tastbare economische voordelen te zien van het aannemen van Bitcoin als een tweede wettig betaalmiddel, en het kan de onderhandelingen met het IMF in gevaar brengen.’

De Centraal-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie (CABEI) deelt deze mening echter niet en verklaarde gisteren dat de invoering van BTC door El Salvador innovatief is en ‘veel ruimte en kansen creëert.’ De multinationale bank onthulde ook dat het een technische adviesgroep zal vormen om El Salvador te helpen bij de overgang naar het gebruik van Bitcoin als wettig betaalmiddel.

In een artikel in Foreign Policy van de scherpzinnige Bitcoin-criticus David Gerard, auteur van het boek ‘Attack of the 50 Foot Blockchain’, wordt gespeculeerd dat El Salvador geen Amerikaanse dollars kan drukken. De invoering van BTC kan onderdeel zijn van een poging om van zijn burgers Amerikaanse dollar liquide middelen te verkrijgen om buitenlandse schulden af te lossen.

Peter Thiel legde eerder een link tussen China en het aanwenden van Bitcoin voor schimmige geopolitieke doeleinden, maar op een andere manier. (mah)

Lees ook: Een overzicht van de Latijns-Amerikaanse Bitcoin-golf: volgen Brazilië en Paraguay in de voetsporen van El Salvador?

Meer