©  ISOPIX

Overheidswebsites lopen vast omdat mensen massaal coronacertificaat willen downloaden

Wie zijn belastingaangifte wil invullen via tax-on-web of andere overheidsapps wil raadplegen, moet geduld uitoefenen. Veel overheidssystemen lopen vast omdat we sinds vanmorgen massaal het nieuwe ‘EU Digital Covid Certificate’ proberen te downloaden. Er wordt nu gezorgd voor extra capaciteit, zodat het probleem in de loop van de dag opgelost zou moeten zijn.

Thierry Goeman

‘Storing aanmeldingssysteem federale overheid.’ Die melding kregen veel mensen vanmorgen wanneer ze wilden inloggen op een app van de overheid. Onder meer bij tax-on-web van de FOD Financiën. “Er is geen sprake van hacking, het is louter een technisch probleem”, zegt Florence Angelici van de FOD Financiën.

En dat heeft alles te maken met de nieuwe app waarmee het digitale coronapas geregeld kan worden. “De website wordt massaal geconsulteerd. We hadden nochtans extra capaciteit voorzien, maar blijkbaar is de interesse zo massaal dat sommige systemen vastlopen. Je moet het zien als een deur waar veel meer mensen tegelijk door willen dan mogelijk is. En dan loopt alles vast”, zegt Laurence Mortier van de FOD Beleid en Ondersteuning.

Bij Smals, de ICT-hofleverancier van de overheid, wordt nu alles in het werk gesteld om de capaciteit uit te breiden. “Om de deuropening groter te maken, om het eenvoudig uit te drukken”, klinkt het.

Normaal moeten de problemen in de loop van de dag opgelost zijn.

LEES OOK: Vanaf vandaag is coronapas er: wat kan je ermee doen? Kan je er makkelijker mee reizen?

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER