Direct naar artikelinhoud
DM ZaptThe Flight Attendant

Er waren eens een alcoholverslaafde airhostess en een Nederlander met een Amerikaans accent

The Flight AttendantBeeld RV

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: The Flight Attendant op Streamz.

Je zal maar een acteur wezen en tot je laatste adem vereenzelvigd worden met een personage dat je ooit hebt vormgegeven. Je ontwaakt in de ochtend en wéét dat je in de koelafdeling van Colruyt aangesproken zal worden over de stoten die je op tv hebt uitgehaald. “Balthasar Boma, blij dat de Pussycat terug open is?” Of: “Hier zie, de Frank! Is Simonneke in Bar Madam aan het tappen?’

Dat. Elke dag, een leven lang.

Kaley Cuoco kent het gevoel. Op straat in Amerika spreken ze haar aan als Penny, “die van The Big Bang Theory”. En in een land waar een aanzienlijk aantal het vermogen ontbeert om fictie van realiteit te scheiden, moet het leven wel erg vermoeiend zijn. De keerzijde: sinds het vijfde seizoen van The Big Bang Theory (er zijn er twaalf in totaal) strijkt Cuoco ongeveer een miljoen dollar per aflevering op. Dat heet pensioensparen voor gevorderden.

Rik Verheye zal altijd een callboy blijven. Je kan Ben Segers niet aankijken zonder aan Rudy Verboven te denken. Ondanks alles wat ze elders (en soms beter) hebben gedaan, zie ik toch vooral dat ene personage. Intussen heeft Kaley Cuoco met The Flight Attendant een poging ondernomen om af te scheuren van Penny. Van een nerdy sitcom ging het naar een moordmysterie voor meerwaardezoekers.

Kaley Cuoco heeft zelf de filmrechten gekocht van The Flight Attendant, het boek van romanschrijver Chris Bohjalian uit 2018. Jezelf een serie en hoofdrol cadeau doen waarmee je aantoont dat je méér kan dan domme dialogen uitkramen blijkt nu een uiterst slimme zet. Cuoco in de rol van een alcoholverslaafde airhostess die wakker wordt naast een dode Nederlander met een Amerikaans accent (Michiel Huisman) is het beste dat haar carrière kon overkomen.

Er zitten twee verhaallijnen verweven in The Flight Attendant. Enerzijds wil haar personage Cassie Bowden de doodsoorzaak achterhalen van Alex Sokolov, een zakenman die ze tijdens een vlucht heeft ontmoet en waarmee ze een hete nacht in Bangkok doorbracht. Anderzijds zoomt het moordmysterie in op de oorzaak van haar voorliefde voor vloeistoffen met een alcoholpercentage van rond de 40 procent.

Elke aflevering probeert ze de nacht van de moord te reconstrueren, terwijl ze gaandeweg leert wat de man met wie ze in bed is beland zoal uitvrat in het leven. Het concept van The Flight Attendant is simpel, het brein van Cassie Bowden is dan weer zo chaotisch waardoor de koortsige, spannende scenes zich in rotvaart opvolgen.

Deze HBO Max Original is soms te nerveus. Misschien duurt The Flight Attendant bovendien iets te lang en zijn de scènes waarbij Bowden gesprekken voert met de overleden Alex Sokolov bij de haren getrokken. Maar ach, voor een imagocampagne van een sitcomster is dit een dikke aanrader.

The Flight Attendant is te zien op Streamz.